25 Ekim 2012 Perşembe

"Büşra" Kurban Mı, Günah Keçisi mi???

Kurban Bayramına girdiğimize göre bu mübarek günleri görmemezlikten gelmek ayıp olur. Ara sıra vizyona, dindar insanların hikayelerini anlatan ilginç filmler giriyor. Bunların çoğu sanat filmi tadında (yani biraz ağır ve sıkıcı, hatta bazen bayık), çoğu zaman da ürkekçe oluyor. Öyle zannediyorum ki senaristler, yapımcılar ve yönetmenler bu tür filmleri çekerken bazı tabulara dokunduklarının farkında oldukları için biraz çekingen davranıyorlar. Lütfen bunu bir eleştiri olarak almayın. Sadece bir tespit olarak alın.

Gelelim "Büşra"ya. 2009 yapımı "Büşra" adlı filmde durum biraz daha farklı. Zira "Büşra" adlı dindar genç kız, aslında "LeMan" dergisinin sivri çizerlerinden Bahadır Boysal'ın yarattığı "Büşra" karakteri. Bu yüzden "Büşra" karakterinin alt yapısı güçlü. Senaryosu da bizim ülkenin kozmopolitik ve çeşitlilik yapısına, ve gelgitli dini yaşantısına çok uygun. Filmin başrolünü ise Mine Kılıç ve Tayanç Ayaydın paylaşıyorlar.

Konusu şöyle: Büşra, "Beyaz Müslümanlar" da denen, varlıklı ama dindar bir ailenin, dindar kızıdır. Kendisi aynı zamanda Cumhuriyetçi gazeteci yazar Yaman'ın da hayranıdır. Bu iki zıt yaşamın yolları, bir gün hiç umulmadık şekilde kesişir. Ancak ortada tuhaf bir durum vardır: İkilinin yaşam tarzları oldukça farklı olduğu halde, kişilikleri hemen hemen aynıdır. İkili bu durumu farkedince aralarında bir yakınlık başlar. Bu sırada Büşra'nın sözlüsü olacak adamın tutarsız davranışları ve Yaman'ın Yoga Hocası olan genç kadının müdaheleleri, ikilinin arasındaki bağı daha da güçlendirecektir. Film boyunca zavallı Büşra pek çok ortama girip çıkmak zorunda kalacak, kimine yakışacak, kimine de yakışmayacaktır.

Filmde, güzel ülkemdeki dindar genç kızların sorunlarının sadece küçük bir kısmına değinilebildiğini düşünüyorum. Ama yine de yeterli kadar empati yapabileceğiniz gerçekçi bir atmosfer yaratılmış. Bunun gibi filmlerin zaman içerisinde daha iyi oturacağını düşünüyorum.

İzleyin. Yorumlarınızı yazın. Taleplerinizi dile getirin. Elbet yapımcılar sesinizi duyacaktır.

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun.

Hayata İyi Seyirler...          

Hiç yorum yok: