7 Ekim 2012 Pazar

"İnsanlık Suçu" Cezasız Kalır mı???

2. Dünya Savaşı döneminde yaşanan yahudi soykırımıyla ilgili 10'larca film çekildi. Hatta bir de kenarından köşesinden o konuya değinmiş olanları da sayarsak "sayısız film çekildi" de diyebiliriz. "İnsanlık Suçu" da onlardan biri. (Bu arada filmin orjinal adı "The Statement": yani "Tutanak")

Fakat bu kez olaya çok farklı bir açıdan yaklaşılmış. 2003 yapımı filmde Nazilerle işbirliği yapan bir Fransız subayının hikayesi anlatılıyor. Usta oyuncu Michael Caine'in canlandırdığı Pierre Brossard adlı bu asker, Fransa topraklarında 7 yahudi Fransız erkeğini katleden iki genç subaydan biridir ve savaş sonrası tam 40 yıl boyunca saklanarak yaşamıştır. Ama filmin asıl ön plana çıkardığı nokta; onu 40 yıl boyunca bu denli gizlilikle bıkmadan usanmadan saklayan ve ona düzenli olarak para yardımı yapan kurumlardır: Yani kiliseler, rahipler ve kendini ktsal sayan bir grup Saint Mary şövalyeleri. Film gerçek olaylardan yola çıkılarak yapılmış.Katliamın üzerinden yıllar geçtikçe daha fazla skandalın gün yüzüne çıktığını görüyoruz. Bu konu daha çok su götürür.
 
Filmi izleyelim mi diye sorarsanız, Michael Caine'e rağmen sıkıcı ve boğucu. Ama Yahudi katlimayla ilgili her kareyi görmek isteyen biriyseniz izleyebilirsiniz.
 
Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: