14 Ekim 2012 Pazar

"İyi Bir Yıl" Geçirmek İster misiniz?

Çerez tadında bir filmden bahsetmek istiyorum size. Bir roman uyarlaması. Totalde bahsetmeye değecek hiç bir şeyi olmayan, ama hayatınıza anlam katabilecek iki veciz çekip çıkarabildiğim bir film.

2006 yapımı "İyi Bir Yıl" (A Good Year) adlı filmde İngiltere'de yaşayan başarılı Borsacı Max'i izliyoruz. Russell Crowe'un canlandırdığı bu karakter, Fransa'daki tek akrabası ve manevi babası olan amcasını kaybediyor. Rahmetli amca ölüyor ve sahip olduğu şato ve 100lerce dönüm asma bağı Max'e kalıyor. Max evi üstüne almak ve evi satışa çıkarmak için Fransa'ya geliyor ve olaylar başlıyor.

Filmde bolca flash backler görüyoruz. Yaşlı amcanın küçük Max'e öğrettiği şeylere dönüyoruz. Bunlardan biri Max tenis maçını kaybedip hırçınlaşınca amcayla arasında geçen diyalog:

_Neden sevinmiyorsun?
_Çünkü kaybettim.
_Bir gün büyüdüğünde kazanmanın aslında sana hiç bir şey kazandırmadığını göreceksin. Sana birşey kazandıran şeyler, kaybettiklerindir. Hadi sevin. Hadi dans et. Buna alışmalısın...

Diyaloglardan biri de yine aynı iki kişi arasında geçiyor:

_Hey Max! Komik olmanın gerektirdiği ilk şart nedir?
_Nedir?
_ Doğru zamanlama.

"Russel Crowe'u çok severim, illa ki izleyeceğim" diyorsanız filmi izleyin. Bunun gibi birkaç şey daha bulabilirsiniz. Ama beklentilerinizi düşük tutun zira ben filmi kategorize (romantik, komedi, biyografi, vb gibi) bile edemedim. 

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: