Şahsen üniversitede öğrenciyken İngiliz Edebiyatı derslerinden bol bol nasiplenmiş biri olarak Shakespeare'e karşı içten içe büyük bir hayranlık duyarım. Shakespeare'i Shakespeare yapan tüm önemli eserleri okudum. Eserlere çekilen filmleri izledim. Hatta o eserlerin sözde-komik berbat parodilerini bile izledim (meyve veren ağacı taşlıyorlar diye düşünerek tabi). Yer yer büyük üstadla ilgili ilginç tezler, yer yer methiyeler, yer yer de karalamalar gördüm.
2011 yapımı "Anonim" adlı bu film ise "Shakespeare in Love" dan beri gördüğüm en ilginç tezi ortaya atıyor. Filmin iddia ettiği teze göre Shakespeare aslında soylu bir dük, yani soylu bir lordun damadı; ve aynı zamanda bir kont, yani toprak zengini bir derebeyi. (tabi filmin sonunda bu iki ünvana bir tane de sürpriz bir ünvan ekleniyor ki bu da öne sürülen asıl tezin konusu). ancak Püritan inancına göre drama yazmak, izlemek, oynamak, vb. caiz değil. Çünkü püritanlar, ademle havva'nın işlediği günah yüzünden kaybedilen cennetin, ancak ve ancak dünyevi zevklerden tamamen uzak durularak geri kazanılabileceğini savunurlar. Bu yüzden soylu beyimiz; kendi kimliğini gizleyerek yazdığı oyunları hayali bir mahlasla yayınlıyor ve alkışları da bir dublörün toplamasına izin veriyor. Oyunların tamamının konusu halkı krallığa karşı kışkırtacak ve sivil bir darbe hareketini başlatacak düzeyde düzen karşıtı. Fakat beyefendi aslında ne büyük bir hata yaptığını ve meselenin aslını filmin sonunda öğreniyor.
Dükü canlandıran Rhys Ifans bu role tam oturmuş. Keza Kraliçe Elizabeth 1'i canlandıran Vanessa Redgrave de öyle. Hatta film, oyunculuk açısından bakıldığında oldukça başarılı. Fakat filmin takibi çok zor. Aniden giren flash backlerin flash back olduğu, ancak bir kaç dakika sonra anlaşılabiliyor. Ayrıca filmi anlayabilmeniz için hem batı edebiyatı kültürünüzün, hem de İngilizce'nizin epey güçlü olması gerekiyor. Ya da filmi Türkçe düblajlı olarak izleyin.
Shakespeare'in eserleriyle ilgili hiç bir yerde en ufak bir karalama göremezsiniz. O kadar ki "Tüm İngilizce kaynaklar yanıp kül olsa dahi, Shakespeare'in külliyatından yeniden bir İngilizce doğar." diye bir söz vardır. Ancak büyük üstadın özel yaşamı ile ilgili karışık iddialar her zaman gündemde olmuştur ve olacaktır. Siz bunlara inanmayın. Filmleri izleyin, geçin.
Hayata İyi Seyirler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder