17 Ekim 2012 Çarşamba

"Sil Baştan" Yaşamak Mümkün mü???

Jim Carrey'i genellikle komik filmlerde görmeye alışığız. Üst üste çektiği 7-8 filmin hepsinde bizleri çok güldürmüştür. Ama şu meşhur “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (Sil Baştan) adlı filmde, gelmiş geçmiş en iyi fantastik dramalara taş çıkarttı.

Kendisi 2004 yapımı filmde Joel adındaki bir karakteri canlandırıyor. Joel, bir gün eski sevgilisiyle ilgili tuhaf bir mektup alıyor. Mektuptan Clementine adlı eski sevgilinin, kendisini hafızasından sildirdiğini belirten bir belge çıkıyor. Bu durum karşısında çok şaşıran ve hatta kinlenen Joel, derhal aynı şirkete başvurup o da hafıza sildirme seansı almaya karar veriyor. Ancak ne zaman ki silme işlemi başlıyor, Joey Clementine'ini aslında hala sevdiğini anlıyor. İşte bence filmin başladığı nokta tam da burası.
Peki filmde eski sevgiliyi ki mi oynuyor? Titanic'in Rose'u Kate Winslet. Çifti birbirine yakıştıramasam da ikisi de oyunculuğun hakkını vermişler.

Filmin yönetmeni Michel Gondry. Kendisi daha sonra "Yeşil Yaban Arısı" adlı çizgi romanı filme uyarlayan yönetmen oldu.

File:Edmund Blair Leighton - Abaelard Und Seine Schülerin Heloisa.jpgBu arada araya bir genel kültür bilgisi sıkıştırmak istiyorum. “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” İngiliz Edebiyatının köşebaşı yazarlarından Alexander Pope'un (1688-1744) bir "Abelard ve Helois" adlı eserinden bir mısra. "Kusursuz (Lekesiz) Dimağın (Hafızanın) Sonsuz Güneş Işığı". Romanın konusu ise gizlice evlenen bir hoca-öğrencinin yazdıkları mektuplardan oluşuyor. Evlendikten kısa bir süre sonra çiftin çocuklarının olmasıyla skandal ortaya çıkıyor ve kızın dayısı genç hocayı hadım ettiriyor. Gururlu hoca ise bu durumu kaldıramayıp Helois'i kafasından ve kalbinden siliyor. 

Filmi mutlaka ve mutlaka izleyin. Eski aşkına hala aşık bir adamın neler yapabileceini görün. Zaten reytingleri de çok yüksek. Hem de bu tür filmlerde görmeye alışık olmadığımız Jim Carrey'e rağmen. (Bu arada kendisinin hayranı olduğumu da belirtmek isterim.)

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: