16 Aralık 2012 Pazar

"Beethoven'ı Anlamak" Kolay Mı???

Bir söylem vardır: "Dahilerin bir tahtası eksik olur" diye. Boşuna söylememişler herhalde. Filmi izlediğimde "Zeki Müren çok küfür edermiş." diye duyduğum günkü şoku tekrar yaşadım.

Neyse ki bu film gerçeklerden ilham alınmış “kurgusal” bir filmmiş.

2006 yapımı “Beethoven'i Anlamak” (Copying Beethoven) adlı filme bir bakalım. Ünlü besteci Beethoven, o meşhur “9. Senfoni” konseri için son hazırlıklarını yapmaya yoğunlaşmış huysuz, pasaklı, saygısız, hatta hödük bir yaşlıdır. Beethoven'ın beyni müzikle ve elleri notalarla doludur. Ama en büyük sorun, Beethoven'ın sağır olmasıdır. Konsere sayılı günler kala, notaların kopyalanması için bir asistan bulur. Anna adlı genç asistan, işe başladığı gün kendini dünyanın en şanslı hissetmektedir. Ancak Emma 'nın hayallerinin yıkılmaya başlaması çok uzun sürmez.

Filmde Beethoven'ı ünlü oyuncu Ed Harris oynuyor. Genç ve sabırlı asistan Emma ise Diane Kruger'la can buluyor.

Filmin festival tadında olduğunu söylemek zorundayım. Ama dakikası dakikasına uymayan insan psikolojisini; insanların değişebileceğini; bir de insanların tuhaf davranışlarındaki asıl bilinç altı sebeplerini çok iyi irdeleyen bir film.

Psikolojik yoğunluğu güçlü filmleri seviyorsanız, mutlaka izleyin. Çünkü en iyi oyunculukları ve en iyi kurguyu burada bulacaksınız.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: