24 Mart 2013 Pazar

"İhtiyar Delikanlı" Neden 15 Yıl Hapsedildi???

Geçenlerde bir TV programında bir film eleştirmene en sevdiği 5 film soruldu. Ben de beyefendinin Top 5 listesini keyifle dinlemeye başladım. Derken o da ne! Listedeki 5. filmi hiç duymamıştım. "Old Boy"!!! Hemen bir yerden bulup izledim filmi. Filmle ilgili hislerimi en sonda belirteyim.

Gelin önce 2003 yapımı "İhtiyar Delikanlı" (Old Boy) adlı filme bir bakalım. Dae-su, kendi halinde yaşayan sıradan genç bir adamdır. Bir gün aniden hiç bir açıklama yapılmaksızın bir kaç goril tarafından yaka paça bir eve kapatılır ve tam 15 yıl boyunca bu evde hapsedilir. Ev ilk bakışta normal bir evdir. Koltuğu, televizyonu, banyosu, her şeyiyle huzurlu bir ortamdır. Ancak aslında içeriden dışarıdan 24 saat boyunca kameralarla izlenen, kurşun geçirmez camları olan ve adresi belli olmayan bir evdir. Dae-su bu evde 15 yıl boyunca kimseyi görmeden yaşamıştır. Ama hiç bir zaman işkence ya da eziyet edilmemiştir. Bilakis, yemekleri ve kişisel bakımları hiç ihmal edilmemiştir. 15 yıl sonra Dae-su, bu tuhaf hapishaneden bir şekilde kurtulmayı başarır. Şimdi ilk hedef, kendisine bu kötülüğün neden ve kim tarafından yapıldığını bulmak olacaktır.

Filmin dili Korece. Çizgi roman uyarlaması. Kore filmi olduğundan bir tek oyuncusunu bile tanımıyoruz. Ama gerçekten çok gerilimli bir film. Korkunç sahneler yok, kanlı vahşet sahneleri yok. Ama belirsizlikler içinde dehşet bir psikolojik savaş var. Kimin iyi kimin kötü olduğu bile değil. Acayip bir film:)

"Godfather"ı, "Rezervuar Köpekleri"ni sevdiyseniz, bunu da seversiniz. Benim tarzım değil. Ama psikolojik gerilim filmi izlemek istiyorsanız, başka film aramayın derim.

Hayata İyi Seyirler...  

Hiç yorum yok: