1 Mart 2013 Cuma

"Lincoln" Amerikalı Olmayanlar İçin...

Dünyaca ünlü siyasi liderlerin filmleri her zaman çok tutmuştur. Gandhi gibi, Malcolm X gibi. Bu tür filmler pek çok ödüle aday olur, bir çoğunu da kazanırlar. Bu tür filmlerden sonuncusu da elbette ki Steven Spielberg'ün yeni filmi “Lincoln”.

2012 yapımı olup geçtiğimiz hafta sonu bir çok Oscar heykelciğini kucaklayan “Lincoln”e bir bakalım. Yıl 1865'tir. Amerika Birleşik Devletleri 4 yıldır iç savaşla pençeleşmektedir. Kuzey ve Güney (Demokrasi vs. Feodalite , ya da başka bir deyişle Özgürlük vs. Kölelik) Eyaletleri arasında yaşanan iç savaşlar yüzünden 600.000 insan hayatını kaybetmiştir. Tüm bu süre içerisinde iki dönemdir Amerikan Başkanı olan Lincoln ise iç savaşı bitirmeye kararlıdır. Fakat Lincoln'ün bunu başarabilmesi, ancak ve ancak köleliğin kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Devletin siyasi ve ekonomik dengelerini derinden sarsacak olan bu karar için, mecliste bir oylama yapılacaktır. Meclisteki çoğunluk, Lincoln'ün tarafındadır. Ancak Lincoln'ün hala 20 oya ihtiyacı vardır. İşte film, Lincoln'un bu 20 oyu bulmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Şahsen ben Lincoln ile ilgili fazla bir bilgiye sahip değildim. Sadece dini inancının Yahudilik olduğunu, köleliği kaldıran başkan olduğunu ve bu sebeple Güneyli bir radikal grup tarafından öldürüldüğünü biliyordum. Ancak bu filmden anladığım kadarıyla beyefendi aynı zamanda iş kolik bir başkan, kurnaz bir avukat, sadık bir eş, oğlunu kaybetmiş bir baba, soğukkanlı bir siyasetçi ve güler yüzlü bir arkadaşmış. Üstün zekasıyla ilgili yorum yapmama gerek yok herhalde. Hatta “Ya bu adam bir yerden tanıdık geliyor ama...??? ” diye soranlara nereden tanıdıklarını ben söyleyeyim: Filmdeki Lincoln, aynı bizim Kurtlar Vadisi'ndeki İskender:)

Gelelim filmle ilgili fikirlerime. Film baştan sonra diyaloglarla dolu bir film. Filmi anlayabilmeniz için Amerikan tarihiyle ilgili yoğun bir bilgi dağarcığına sahip olmanız gerekiyor. Tabi bir de siyasetten ve siyasi terimlerden haberdar olmanız. Zira sanki kozmik odaya sızmış bir kamera gibi siyasi jargona maruz kalıyorsunuz.

Sadede gelecek olursak film güzel bir film. Ama Lincoln Ya da Amerikan Tarihi meraklısı değilseniz, izlemenizi tavsiye edemeyeceğim. Yine de siz bilirsiniz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: