13 Temmuz 2013 Cumartesi

"Don" Suç-Mafya-Polis Temalı Bir Hint Filmi...

Hint filmlerinin son zamanlarda atak yaptığını söylemiştik. Kısaca hatırlayalım: Hint sinema sektörü, eski nesil Hint filmi yapısını bozmadan yeni nesil Hint filmleri çekmeye başladı. Hani şu müzikleri, dansları, kostümleri, bakışmaları, vb. aynı, "Hollywoodvari" çekimleri farklı olan türden. Bu tür filmlerden reytingleri yüksek olanlarını bir şekilde bulup izliyoruz.

Geçenlerde bir arkadaşım bunlardan birini daha keşfetmiş ve bana da tavsiye etti. "Don". Kısa bir araştırma yaptığımda 2006 yapımı filmin aslında 1978 yapımı "Don"un reprodüksiyonu olduğunu fark ettim. Ancak bir farkla: '78 yapımı "Don"un imdb puanı "2006" yapımı "Don"dan çok daha yüksek.

Gelin filmin 2006 yapımı versiyonuna bir bakalım. Don, bir kiralık katildir. Ruhsuzdur, kalpsizdir, acımasızdır. Yeraltı dünyasında zayıfların ölümüne korktuğu, mafya babalarının ise mumla aradığı bir tetikçidir. Polis, yıllardır Don'un peşindedir ama Don adeta bir hayalet gibidir. Yıllar süren kovalamacadan sonra nihayet Komiser Silva Don'u köşeye sıkıştırır ve onu ölü geçirir. Ancak Silva, bir şeyin çok iyi farkındadır. Sadece Don'u yakalamak yeterli değildir. Tüm mafyayı çökertmek gerekmektedir. Don'un öldüğünü Silva'dan başka bilen de yoktur. Bu durumda Silva hızla bir plan yapar. Don'a tıpatıp benzeyen gariban aile babası Vijay'i Don kılığına sokup onu Truva atı olarak kullanacaktır. Vijay'in ise teklife hayır diyecek durumu yoktur çünkü Silva Vijay'i (tabir-i caizse) çok pis yerden yakalamıştır. Operasyon başarılı olsa da olmasa da Silva, Vijay'in okumasını sağlayacaktır. Ve büyük macera işte böyle başlar.

Filmde çok tanıdık yüzler var. Örneğin "My Name is Khan"la starlaşan Shah Rukh Khan gibi. Örneğin "3 Idiots"ta da izlediğimiz Boman İrani gibi.

Film güzel. Ama '78 yapımı versiyonuna nazaran reytinglerinin daha düşük olma sebebini anlayabiliyorum. Zira bu tür senaryolar biraz bayatladı. Filmi o sıradanlıktan kurtaran şey ise işte o biraz önce bahsettiğim eski nesil - yeni nesil Hint filmi sentezi.

Uzun lafın kısası, izleyin, seversiniz diyorum.

Hayata İyi Seyirler...

P.S. Film, yapımısını doyurmuş olacak ki 2011'de Don 2 de çekilmiş. Ama henüz onu izlemedim. İzlediğimde ondan da bahsederim.

Hiç yorum yok: