3 Temmuz 2013 Çarşamba

"Man Of Steel" Yeni Nesil Superman Filmi...

Eşim ve ben dün 7. evlilik yıl dönümümüzü kutladık. Ama romantik bir akşam yemeği yiyerek ya da romantik bir film izleyerek falan değil. Pek öyle tipler değilizdir biz. Daha aksiyonlu, daha maceralı bir şey yaptık ve çocukluk kahramanımız Superman'in dumanı üstünde filmine gittik. Ve sonunda şunu söyledik: "Ne iyi yaptık da evlendik ve ne iyi yaptık da bu filme geldik!" :)))



Gelin önce filmimize bakalım, sonra da diğer ayrıntılara ve yorumlara geçelim. 2013 yapımı "Man Of Steel" (Çelik Adam)'da hikaye, Kripton Gezegeninde başlamaktadır. Jor-El ve Faora-Ul çiftinin bir bebekleri olur. Ancak bu bebek yıllardır normal yollarla olan tek bebektir. Çünkü Kriptonlular yaşama ve üreme yöntemlerine fazlasıyla müdahale etmişler ve yaşadıkları dünyanın dengesini bozmuşlardır. Gezegenin sonu yakındır. Bu sebeple Jor-El ve Faora-Ul çifti oğullarının hayatta kalabilmesi için onu bir kapsüle koyup Dünya'ya fırlatırlar. Tek temennileri, kapsülün güzelce iniş yapmasıdır. Neyse ki kapsül Dünya'ya kazasız belasız iner ve küçük bebek iyi kalpli çiftçi bir aile tarafından büyütülür.


Diğer taraftan yöneticiler ve askerler arasında ciddi bir savaş başlamıştır. Yöneticiler bin bir güçlükle General Zod önderliğindeki isyancıları yakalayıp 300 yıllık soğuk hapse mahkum etmeyi başarırlar. Ancak kısa süre sonra Kripton Gezegeni infilak eder ve bu yok oluş, ne yazık ki General Zod'un ve kurmaylarının serbest kalmalarına sebep olur. Sağ kalan General Zod iki şey için yemin eder: 1) Jor-El'in oğlunu bulup öldürmek 2) Kriptonluları yeniden yükseltmek.

Filmdeki yeni Clark Kent'imiz İngiliz asıllı oyuncu Henry Cavill. Adam, bu dünyaya resmen Clark Kent olmak için gelmiş. O derece cuk oturmuş yani. Ama tabi filmde bir Nolan klasiği de söz konusu. Yani süper kahramanımız yalnız değil. Çok iyi akıl hocaları var. Mesela gerçek babası Jor-El. Peki o rolü kim oynuyor dersiniz? Russell Crowe. E bir de Superman'imizin Dünya'daki babası var, o rolü kim oynuyor dersiniz? Kevin Costner. Ha bir de (ileriki bölümlerde daha çok göreceğimizi tahmin ettiğimiz) Genel Müdür White var. O da Lawrence Fishbourne tarafından canlandırılıyor. Bayan oyuncu konusunda ise yine bir Nolan klasiği görüyoruz. "Çok tanınmış bir isme gerek yok, bulun birini oynatın" gibi olmuş. Ama hanımefendi rolünün altından başarıyla kalkmış, o da ayrı mesele:)))

Filmin yapımcıları ise Christopher Nolan ve David S. Göyer ((Dark Knight Serisinin senarist ve yönetmenleri). Beyefendiler adeta Superman olgusunu baştan yaratmışlar. Zira önceki Superman'lerde bazı şeyler gözümüze gözümüze sokuluyordu. Sembollere ve inanışlara fazlasıyla yer veriliyordu. Bu kez film, o tür sembollerden bir miktar arındırılmış. Gözümüze çarpan iki önemli sembol var. 1 ) "S" işareti. (açıklama yapıp da spoiler vermeyeyim.) 2) "Man Of Steel" ismi; ki bu isim çizgi romanlarda anlatılan Kripton'daki Superman'in asıl lakabı. (Bir tane daha çok önemli bir sembol yakaladığımı düşünüyorum, ama dini yada siyasi bir kriz çıkartmak istemediğimden dolayı emin olmadan konuşmayayım dedim.)

Filmde eski Superman'lere göre bir kaç değişiklik daha var. Mesela Superman'in kostümü. Kostüm nihayet bir palyaço kostümü görüntüsünden kurtulup gerçek bir süper kahraman kostümüne bürünebilmiş. Kırmızıyla mavinin daha koyu ve daha karizmatik tonları kullanılmış. Filmin müziklerine ise bayıldım. Hepsini toplayınca güzel bir soundtrack albümü olmuştur eminim. Bir de "hız" var. Yeni nesil filmlerdeki şu aksiyona aksiyon katan sürat olgusu. Ama öyle böyle değil. Uçuşlar, dövüşler, düşüşler, vb. hepsi çok hızlı. Müthiş keyif verici. Filmdeki ihtişama zaten bir şey diyemeyeceğim. En görkemli ne varsa o kullanılmış.

Lafı çok uzattım biliyorum. Ama filmde konuşulacak çok şey var. Ben en iyisi toparlayayım. Mutlaka izleyin. Daha doğrusu mutlaka sinemada ve dev ekranda izleyin. Ben çok beğendim, umarım siz de beğenirsiniz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: