29 Temmuz 2014 Salı

"Uyumsuz" Peki Ya Genlerinizle Hisleriniz Uyumsuzsa???

İtiraf etmeliyim ki bu tatil bana ilaç gibi geldi. Eskilerden yenilerden öyle çok film izliyorum ki neredeyse "Allah aşkına kapatın artık şu tv'yi!" diyeceğim :)))

İşte size bir tane daha...

Özet
2014 yapımı "Uyumsuz" (Divergent) adlı film, bilim kurgu türünde. Hikayeye göre insanlık neredeyse kendini yok edecek bir savaştan güç bela da olsa sağ çıkmayı başarmıştır. Ancak artık yeni dünya düzeni farklıdır. İnsanlar beş grup halinde sınıflandırılmışlar: Fedakarlar, Barışçılar, Alimler, Dürüstler ve Korkusuzlar. Beatris adlı genç kızımızın ailesi "Fedakarlar" sınıfındandır ve Beatris de öyle büyümüştür. Ancak Beatris'in içinde bir "Fedakar" değil, bir "Korkusuz" yatmaktadır. Ne var ki Beatris bunu kendine bile itiraf edememektedir. Ta ki Seçim Gününe kadar...

Künye
Filmin jeneriğinde Ashley Judd ve Kate Winslet'tan başka tanıdığım kimse yoktu. Esas oğlanla esas kız dahil. Ancak filmin yönetmeni Neil Burger, "Sihirbaz" ve "Limit Yok" filmlerinin de yönetmeni olduğunundan dolayı filmin ışıklandırması ve çekim açıları gibi teknik kareler tanıdık geliyor. Diğer taraftan filmin bir roman uyarlaması olduğunu söylemekte yarar var.

Yorum
Filmin senaryosunda bir kopukluk var. Spoiler vermemek adına çok girmeyeceğim ama muhtemelen kitapta Alimler'in savaş başlatma gerekçeleri daha iyi verilmiştir ancak bu olay filme çok iyi yansıtılamamış. Bu yüzden de tatmin edici olmayan bir yönü var.   
Öte yandan bilim kurgu seviyorsanız hemen izleyin. Zaten filmde biraz "Açlık Oyunları"ndan, biraz "Ada" dan, biraz "The Matrix"ten, biraz da oradan buradan esintiler bulacaksınız. Eğer bu saydıklarımı sevdiyseniz, bunu da seversiniz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: