20 Mayıs 2016 Cuma

"Şah Mat" Çatlak Bir Satranççının Hikayesi...


Biyografi filmlerini severim. Genellikle başarı öykülerini anlatırlar ve insana çok şey katarlar.

Diğer taraftan her çatlak herifin biyografisinin yapılması hoşuma gitmiyor. Bana bir şeyler katacağını düşünürken benden saatlerimi çalıyor. Size o vakit öldürdürücü biyografilerden birini anlatayım.

Özet
2014 yapımı “Şah Mat” (Pawn Sacrifice) adlı film biyografi türünde. Hikayeye göre Bobby Fischer bir satranç dahisidir. Kimseyle anlaşamayan geçimsiz ve huysuz bir tiptir. Zaten kimseyle anlaşma derdi de yoktur çünkü insanların gerzek olduğuna inanmaktadır. Bir de namağlup şampiyon olması onu iyice çekilmez kılmıştır. Derken bir gün Amerika-Rusya soğuk savaşı döneminde bir Rus rakiple maç ayarlanır. Maçı ayarlayan menajer maçın reklam boyutunu o kadar abartır ki tüm tv'ler ve gazeteler yönünü maça çevirir. Böylece artık tüm dünyanın gözü bu maçtadır.

Künye
Film gerçek bir hikayeden uyarlanmış. Filmde Bobby Fischer'ı Toby Maguire oynuyor. Onun Rus rakibini ise Liev Schreiber canlandırıyor.

Yorum
Film gerçekten izleyicisine hiç bir şey katmıyor. Satranç hastalarını bile tatmin etmeyecek kadar zayıf bir film. Karakter çok gıcık. Yine de izlemek isterseniz; siz bilirsiniz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: