27 Aralık 2016 Salı

"Topal Osman" Yarı Tarih, Yarı Tiyatro...

Annem bizim kütüphaneden Atatürk'le ilgili bir kitap onu okuyordu. Kitap epeyce sürükleyici olacaktı ki bir hafta boyunca kendi odasından bizim yanımıza bile gelmedi. Tam kitabı bitirdi. Dedim ki “Anne açayım mı artık bir yerli film?” .annem de kabul etti. Açtık film portalını; film arıyoruz; bir de baktık tam annemin okuduğu kitaptaki olayları anlatan bir film. Bu kadar olur. Hemen izlemeye koyulduk tabi. Size filmden bahsedeyim.

topal osman film ile ilgili görsel sonucu
Topal Osman - K.Atatürk
ÖZET
2013 yapımı “Topal Osman” adlı film tarih filmi türünde. Hikayeye göre Topal Osman ve silah arkadaşları yeni Türkiye'nin kumandanları tarafından gizlendiği yerde köşeye sıkıştırılmıştır. Topal Osman bu işten dönüşün olmadığını anlar. Ama teslim olacak da değildir. Derhal silah arkadaşlarını toplar ve bir konuşma yapar. Dokunaklı bir konuşmadan sonra onlara iki seçenek sunar: Ya teslim olup yaşayacaklardır; yada çatışmada öleceklerdir. Bu konuşma üzerine tüm ekip ölmeyi tercih edince herkes bir yerlere konuşlanır. Ve tabi Topal Osman da. Derken çatışma başlar ve Topal Osman, kısa bir süre öncesine kadar Atatürk'ün bir numaralı adamı iken bu noktaya nasıl geldiğini düşünmeye başlar.

KÜNYE
Filmde tanıdığım tek bir oyuncu bile yok. Göz aşinalığım olan tek bir oyuncu da yok. Hatta oyuncular o kadar acemi çaylak ki bizim okulun tiyatro kulübünün öğrencileri bile daha iyi oynarlardı.

YORUM
Filmi sinema sektöründe bir film olarak değerlendirmem çok zor. Zaten o açıdan değerlendirirsek rezalet. Işık, dekor, oyunculuk, senaryo vb. Çok kötü.

Tarihsel gerçekleri yansıtan lise düzeyi bir belgesel içinse fazla yüzeysel. Konu anlaşılmıyor. Eğer annem kitaptan okuduğu ayrıntıları ara ara paylaşmasa hiç bir şey anlamayacaktım.

Ben filmi tavsiye etmiyorum. Yine de izlemek isterseniz; siz bilirsiniz.


Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: