18 Haziran 2017 Pazar

"Snowden" Telefonlarımız Dinleniyor mu, Hesaplarımız Güvenli mi???

Hani hep sorgulanır ya kurallar sadece fakirlere işliyor diye? Fakir kapı dinler, adı fesatçı olur; zengin kapı dinler, adı magazinci olur. Ya bu kapı dinleme işini devlet yaparsa o ne olur? O, istihbarat olur. Ha eğer bu dinlemeler yasa dışıysa, işte o zaman usulsüz dinleme olur. Yersen...

2000'li yılların başlarında başlayan bir kariyer öyküsüne bakacağız şimdi. Bakalım yukarıdaki meseleye nasıl yaklaşmış.

ÖZET
2016 yapımı “Snowden” adlı film gerçek hikayeden uyarlanan bir kitaptan uyarlanmış. Hikayeye göre Snowden adlı genç fiziksel olarak zayıf olduğu için orduda yer alamamıştır. İçe dönük kişiliği sebebiyle kız arkadaşını bile çöpçatan sitelerinden bulabilmiştir. Ama Snowden'ın diğer herkese fark atan bir özelliği vardır. O bir bilgisayar dehasıdır. Bu yönüyle CIA'ın bilişim alanındaki seçmelerine başvurmuş ve rakiplerini kolaylıkla elemeyi başarmıştır. Snowden, dehası sayesinde hızla yükselmeyi başarmış ve erişimi yüksek ağların başına getirilmiştir. Ancak orada devletin kirli bir yüzüyle karşılaşmıştır. Devlet, kendi halkını usulsüz dinlemeler yapmak yoluyla fişlemekte ve işine gelmeyenlerin ipini çekmektedir. Snowden, bu işi etik bulmamakla birlikte harekete geçmek için fırsat kollamaktadır.

KÜNYE
Gerçek Snowden
Filmde Snowden'ı Joseph Gordon-Lewitt oynuyor. Beyefendiye Shailene Woodley da eşlik ediyorlar. Filmin yönetmeni ise büyük üstat Oliver Stone.

YORUM
Filmi 128 dakika sürüyor. Daha filmin başında dedik ki “Allah aşkına 128 dakika ne bulunur da ne anlatılır?” Sonra anladık ki ancak yetti.

Filmde bir kare bile aksiyon sahnesi yok. Savaş, gerilim, korku ve işkence sahneleri de yok. Ama film boyunca o kadar ürpermişim ki korkudan facebook hesabıma giremedim. Paranoyak oldum. “Kim n'apsın benim gerzek hesabımı?” diyecek yüzüm kalmadı.

Yerin kulağı vardır diyen büyüklerimiz boşuna dememişler bu sözü. Hem de taaaa kaç yüzyıl öncesinden.

Mutlaka izleyin. Ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız.

Hayata İyi Seyirler...


P.S. Filmin sonunda gerçek kişilerin görüntüleri gösteriliyor. Gerçek esas kız o kadar güzel bir kadın ki genç ve ünlü aktris Shailene Woodley o hanımefendinin koltuğunu dolduramamış :))))  

Hiç yorum yok: