31 Ekim 2012 Çarşamba

"Nefes: Vatan Sağolsun" Mu???

SEN UYURSAN, BEN DE ÖLÜRÜRÜÜÜM!!! SEN UYURSAAAN, HEPİMİZ ÖLÜRÜÜÜÜZ!” Bu haykırışları hatırlayan var mı? Komutan dizmiş askerleri karşısına, temiz bir fırça çekiyor hepsine. Fragmanı izlerken içim parçalanmıştı zavallı askerciklerin durumuna. Ama sinemaya gidip filmi izleyince, hak verdim komutana, az bile yapmış.

 2009 yapımı Nefes: Vatan Sağolsun”dan bahsediyorum. Yurdumun 35 senedir boğuştuğu terör belasıyla ilgili çektiği ilk filmi. Belki de gelmiş geçmiş en iyi filmi olacak. Film, Mete Yüzbaşı (Mete Horozoğlu) ve 40 askerinin Kuzey Irak sınırındaki 2365 rakımlı Karabal Karakoluna doğru yaptığı yolculukla başlıyor. Askerleriyle beraber sabahın çok erken saatlerinde karakola ulaşan komutan, karakoldaki, nöbetçi dahil, tüm askerlerin horul horul uyuduğunu görünce, kontrolü hızla ele almak zorunda kalıyor ve bir saat içinde içtima istiyor. Bir saat sonra karşısına dizdiği askerlere bir güzel ayar çekiyor. İşte yukarıda bahsettiğim bölüm, o sahneden alıntı. Giriş sahnesi çok başarılı olan filmde stratejik konumu iyice artmış olan karakolun, “Doktor” lakaplı bir teröristin tehditi altında bulunması sebebiyle de kritik bir noktada bulunduğuna dikkat çekiliyor. Soğuk, yüksek, karlı, ıssız ve uçsuz bucaksız dağlarda yaşanan hikaye, gerçek bir olaydan alınma.

Filmin yazarı ve Yönetmeni Levent Semerci. Filmdeki oyunculukların başarısının tarifi yok. Hatta bence filmin tarifi yok. İzlediğim en bunalım dolu, en acıklı ve en gerçekçi filmlerden biri.

Filmi izleyin. Ve bunun gibi filmlerin sayısının artması için dua edin.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: