27 Ekim 2012 Cumartesi

"The İmam"ın Dönüşü Muhteşem Olacak Mı???

Dini içerikli filmler serimiz güzel tepkiler alıyor. Peki bu kez en az "Büşra"daki ve Muharrem'deki ("Takva" filminin ana karakteri) kadar iyi empati kurulmuş, ancak daha eğlenceli bir film olan "The İmam"a şöyle bir bakmaya ne dersiniz?

2005 yapımı film, Emre karakterinin trajikomik hikayesini anlatıyor. Emre'nin hikayesi şöyle: Emrullah, İmam Hatip Lisesinde öğrenciyken, civardaki okulların kızları tarafından kendisiyle sürekli "ölü yıkayıcı" diye dalga geçilir. Bu sebeple başlayan "aslını inkar etme" saplantısı, zamanla Emrullah'ı iyice sarar. Emrullah artık "Emre Bey" olmuştur. Dini inancı gücünü korusa da, dini yaşantısı kalmamıştır. Ekonomik geliri yüksek, ancak evliliği bozuktur. Bir gün İmam Hatipli arkadaşlarından Mehmet, Emre'yi ziyaret eder. Ancak bu ziyaretin amacı sadece hal hatır sormak değildir. Mehmet, kendi köyünün imamıdır. İstanbul'a ise kanser tedavisi için gelmiştir. Mehmet Hoca, tedavisi süresince köyünün cematini huysuz ve patavatsız Hacı Feyzullah'a bırakmaktansa Emrullah kardeşine bırakmayı teklif eder. Hasta arkadaşının ricasını kıramayan Emre, uzun saçları, kot pantolonu, deri ceketi ve havalı motoruyla köye varıp, kendini tanıtınca macera başlar. Bu yolculuk, Emre'nin Emrullah'la yüzleşmesini sağlayacak ve yıllarca kaçmaya çalıştığı sıfatların yeniden üstüne yapışmasına sebep olacaktır. Nihayetinde kaçınılmaz son gerçekleşecek, Emrullah, kaderden kaçamayacaktır.

Filmin senaryosu da kurgusu da çok güçlü. Ömer Lütfi Mete gerçekten de çok iyi yazmış. Yönetmen İsmail Güneş de temiz ve sade bir film çekmiş. (Gerçi Emre Bey'in hayatı daha iyi işlenebilirdi ama olsun.) İzlemesi çok keyifli. Hele oyunculukların hepsi birer efsane. Hacı Feyzullah (Ahmet Yenilmez), köyün delisi (Mehmet Usta), Mehmet Hoca (Emin Gürsoy), Haydar... Hepsi de birbirinden başarılı. Üstelik hepsi de Eşref Ziya Terzi'den (Emrullah) daha başarılı.

Filmi izleyin. Hem çok eğlenecek, hem de beğeneceksiniz. 

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: