14 Kasım 2012 Çarşamba

"Tek" Olmak Mümkün Mü???

Aksiyon severim, fantastik severim, Jet Li'yi severim, Jason Stathom'ı daha çok severim. Hepsinin bir araya geldiği bir filmi izlemeyi daha da çok sevebilirdim; eğer "Tek" (The One) adlı film bu kadar kötü olmasaydı.

2001 yapımı filmin konusu şöyle: Jet Li'nin canlandırdığı Gabe Law eski bir MVA Ajanıdır. Yani evrenler arası seyahat iznine sahip eski bir polis. Gabe Law henüz bir ajanken, görevi esnasında başka bir evrendeki kendisi tarafından saldırıya uğrar ve kendini savunmak zorunda kalır, yani Gabe Law, öteki Gabe'lerden birini öldürür. Böylece ölen Gabe'in güçlerinin bir kısmı, hayattaki diğer Gabe'lere geçer. Bunu farkeden Gabe Law diğer 123 paralel evrende yaşayan Gabe'leri öldürerek gücüne küt katar. Geriye sadece bir Gabe kalmıştır. O da öldüğünde Gabe Law tüm evrenlerin en güçlüsü, en zekisi ve en çeviği, yani "Tek"olacaktır. Ancak biri onu durdurmalıdır. Bu iş için görevlendirilen kişi ise Jason Stathom'ın canlandırdığı bir başka MVA Ajanı Evan Funsch'tan başkası değildir. Peki Gabe Law'u durduracak olan asıl kişi kimdir, ve nasıl durduracaktır? Bu soruların cevaplarını filmi izleyerek öğrenmek daha mantıklı.

Filmin kurgusu çok başarılı. Suçluya dönüşmüş bir polis. Kötü adama dönüşmüş iyi bir adam. Zalimle dönüşmüş bir mazlum. "Tek" olmak isteyen "sıradan" bir adam. Hem de fantastik bir filmde.

Ama filmin eleştirilecek o kadar çok yanı var ki:
1. Böyle bir kurguyu bu kadar düşük bir bütçeyle çekmeye kalkarsan işte böyle olur. Senaryo bir oradan, bir buradan kırpılırsa, işte böyle kuşa döner.
2. Bitmek bilmeyen dövüş sahneleri ancak bu kadar can sıkabilir.
3. Jason Stathom gibi bir aktör ancak böyle harcanabilir. Zavallının oynadığı rol, herhangi bir aktörün oynayabileceği kadar basit ve derinliksiz. Hatta niteliksiz ve özelliksiz. Uygun kelime bulamıyorum.
4. Filmde aşk var, evlilik var, fedakarlık var, güven var; ama hepsi ite kaka; hatta zorlama.
5. Makyaj, kostüm, özellikle de saç şekilleri çok başarısız.
 
Ve daha anlatamayacağım bir sürü eksiklik. Oysa ki "Deja Vu" ile, "Pers Prensi" ile ya da "Kelebek Etkisi" ile kapışabilecek bir kurguya sahip. Ama harcanmış.

Olmamış yani, olmamış. Zaman kaybı diye düşünüyorum. Tavsiye etmiyorum. Yine de izlemek isterseniz siz bilirsiniz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: