26 Kasım 2012 Pazartesi

"Zamana Karşı" Yarış Kazanılabilecek Mi???

Kolunuzda bir saat olsa, ne kadar ömrünüz kaldığını gösterse ve hayattaki tek sermayeniz kalan saatleriniz ve dakikalarınız olsa ne yaparsınız???

2011 yapımı “In Time” (Zamana Karşı) adlı film, bize böyle bir dünyayı anlatıyor. Size senaryoyu anlatabilmem için önce kurgudan biraz bahsetsem iyi olacak. Gelecek zamanda geçen fantastik ve bilim kurgu türü hikayede, yaşam sistemi tamamen değişmiş vaziyettedir. İnsan ömrü suni olarak 25 yılla sınırlandırılmış olup, 25 yaşına gelen ve ekstra zamana sahip olmayan herkes ölmektedir. En yaşlı insan bile 25 yaş görünümündedir. Herkes kolunda 00 - 24 – 12 – 52 – 24 (25 yıl) şeklinde geri sayım ekranıyla doğar. İnsanlar bileklerini birbirlerine temas ettirerek ya da zaman yükleyicileri bileklerine koyarak zaman transferi yaparlar. Her türlü alışveriş, hediyeleşme, kredi çekme, hırsızlık, vb bu şekilde yapılmaktadır. Yani tek para birimi “zaman”dır.

Gelelim senaryoya. İşte böyle bir dünyanın varoş semtlerinde doğup büyümüş olan Will Salas, kıt kanaat sahip olduğu ekstra dakikalarla hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Bir akşam Will'in takıldığı mekanı “Dakika Adamlar” basar ve “120 yıl”ı olan bir adamın zamanlarını çalmaya kalkarlar. Will ise bu adamı kaderine terkedecek biri değildir. Canını ortaya koyup o adamı oradan kaçırır ve onu sabaha kadar güvenli bir yerde saklar. O adam ertesi sabah kolundaki tüm zamanı Will'e transfer ettikten sonra intihar eder. Adamın ölümüyle ilgili tek şüpheli ise Will'dir. Annesini de babasını da bu vahşi sisteme kurban vermiş olan Will'in ise, bu gidişe bir dur demek için yıllarca beklediği fırsat, kolundan yansıyan 130 yıldır.

Filmde Will Salas'ı Justin Timberlake oynuyor. Will'in peşindeki zaman polisini Cillian Murphy canlandırırken, Will Salas'ın zengin kız arkadaşı rolünde Justin'e Amanda Seyfried eşlik ediyor. Filmin yönetmeni ise “Simone, Terminal, Truman Show, Savaş Tanrısı” gibi pek çok filmde imzası bulunan Andrew Niccol'u görüyoruz.

Vahşi kapitalizmi çok farklı bir yolla eleştiren filmi izleyin. Kurgusu güçlü, senaryosu sıradan bir film. Ancak filmin bir dakikasından bile sıkılmayacağınıza eminim.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: