30 Aralık 2012 Pazar

"Yargıç Dredd"leri Kıyaslayalım Mı???

Daha önce bir yazımda 90'larda çekilen "Gerçeğe Çağrı" ile 2000'lerde çekilen "Gerçeğe Çağrı"yı kıyaslamıştık. http://yaseminnewsted.blogspot.com/2012/11/gercege-cagrlar-kyaslayalm-m.html (O yazının çok reyting aldığını söylesem fena olmayacak.) O yazıda sunduğum tezi kuvvetlendiren bir kıyaslama daha yapmak istiyorum. "Yargıç Dredd" (Dredd) filmleri...
Bir kere Dredd'in aslında bir çizgi roman kahramanı olduğunu belirteyim. Suç oranının çok yüksek olduğu bir gelecekte, suçlularla başa çıkabilmek için hızlı bir yola ihtiyaç vardır: Suçluları hem yakalamakla, hem de infaz etmekle sorumlu polisler, yani "Yargıçlar". Ama bunların en ünlüsü Yargıç Dredd'dir. Çünkü o her zaman doğru adamı yakalar ve doğru cezayı infaz eder. Asla yanılmaz. Dredd, bu kurguya dayanır.

1995'te çekilen "Yargıç Dredd" (Judge Dredd) adlı filmde bu kurguya büyük oranda bağlı kalınmıştı. Sylvester Stallone'un canlandırdığı Dredd kötüleri avlamakla meşgulken, kötüler onu avlamıştı. Dredd hatalı bir infaz yapmış, kariyerine yakışmayan bu lekeyi temizlemek zorunda kalmıştı. Aynı zamanda da kendi geçmişiyle ilgili hiç bilinmeyen bir gerçek, su yüzüne çıkmıştı. Yargıç Dredd'in senaryosu ve kurgusu güzeldi, ancak çoğu Stallone filminde olduğu gibi "Stallone" ismi filmin önüne geçiyordu. Filmin reytinglerinin çok yüksek olmamasının en önemli sebebi bu olsa gerek.

Gelelim 2012 yapımı "Dredd"e. Kurgu aynı olmakla beraber bu kez senaryo daha farklı. Dredd bu kez yanına çaylak bir yargıç olan Anderson'ı alır ve Mega City 1 denen 200 katlı bloktaki sorunu çözmeye gider. Sorun ne midir? Ma Ma isimli psikopat bir kadını ve onun çetesini infaz etmektir. Çünkü psikopat grup Slo-Mo (Slow Motion) adında bir uyuşturu madde üretip dağıtımını yapmaktadırlar. Senaryo bu. Peki bu filmin üstünlüğü nerede? Basit: Film 3D. Teknolojik olarak açık ara üstün. Çok daha göz doldurucu. Kostümler bariz bir şekilde daha gösterişli. Üstelik kötü adamlar daha kötü. Psikopatlar daha psikopat. Dredd ise başrol oyuncusuyla değil, Dredd adıyla ön planda. (Dredd'i oynayan Karl Urban, Yüzüklerin Efendisi'nin Eomer'i).

Filmleri yan yana getirdik. Ölçtük, biçtik. Uzun bir yazı olduğunun farkındayım. Okumak zor geliyorsa izleyin. Ama sadece yeni "Dredd"i.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: