13 Ocak 2013 Pazar

"Full Metal Jacket" Ne Demek???

"Amerika bir tane savaş yaptı, yüz tane film çekti" diye bir laf vardır ya, işte o lafı boşuna söylememişler. Şu meşhur Vietnam Savaşı ile ilgili çoğu uyduruk kaydırık olan yüzlerce film çekildi. Ama bazen de piyasaya çok iyi filmler çıktı. Onlardan biri de usta yazar Gustav Hasford'un romanından Stanley Kubrick imzasıyla sinemaya uyarlanan “Full Metal Jacket” adlı film.

full metal jacket1987 yapımı filme bir bakalım. Film iki bölümden oluşmaktadır. Filmin ilk yarısında acemi askerlerin savaş talimleri ve eğitimleri konu alınır. Oldukça sancılı geçen bu süreç, bir grup askerin bakış açısıyla anlatılır. Tabur komutanı serttir ve şartlar çetindir. Eğitimin sonunda ise acemiler artık savaşa hazırdır. İkinci bölümde bu askerler cepheye sürülür. Ancak bir çatışma sonrası dönüş yolunu bulamazlar. Askeriyeden destek isterler ancak olumlu cevap alamazlar. Başlarının çaresine bakmak zorunda olduklarını anlarlar. En kötüsü de bir keskin nişancının hedef tahtası olurlar. Keskin nişancının tek amacının kendilerini tek tek avlamak olduğunu anlayınca geriye yapılacak tek bir şey kalır. Peki o şey nedir???

Askerlerin bu süreçte nasıl insanlıktan çıktığını, düşmanın da insan evladı olduğunu nasıl unuttuklarını çok çok iyi anlatan bir film. Hatta bir savaş filminden çok, psikolojik bir film diyebiliriz. Reytingleri de çok çok yüksek.

Eski bir film, ama izlemeye değer. İzleyin, psikolojiniz bozulsun.

Hayata İyi Seyirler...

P.S. Bu arada Full Metal Jacket, zırhlı mermi demek.

Hiç yorum yok: