13 Ocak 2013 Pazar

"Amistad"ın Hikayesi Nedir???

Bazı filmlerin iyi bir yönetmenin elinden çıktığı her halinden anlaşılıyor. Yıllardır defalarca izlediğim "Amistad" filminin Steven Spielberg'in elinden çıktığını yeni öğrendim. Muhteşem Amistad filmine bir göz atalım.
1997 yapımı  "Amistad" 19.Yüzyılda yaygın olan "kölelik" sistemine karşı verilen hukuki bir savaşın gerçek öyküsünden alınmıştır. Afrikalı Cinque (Djimon Hounsou) ve onun kabilesinden yüzlerce kişi ana vatanlarından zorla koparılır, kollarından ve bacaklarından zincirlenerek gemilere bindirilir ve satılmak üzere Küba'dan Amerika'ya doğru yola çıkar. Ancak Cinque zincirlerinden kurtulmayı başarır ve geminin kontrolünü ele geçirir. "La Amistad" adlı gemi onun önderliğinde onun istediği yere götürülür. Cinque Amerika'ya vardıklarında birilerinin onlara yardım edeceğini düşünür ancak olaylar beklediği gibi gelişmez. Zira Cinque ve arkadaşları kaçak ve isyankar köleler olarak yakalanırlar ve hapse atılırlar, sonra da haklarında açılan dava ile mahkemeye çıkarlar. Tek bir kelime bile İngilizce bilmeyen kabileliler için bu süreç hiç de kolay olmayacaktır. Mahkemede bir çok kişi bu kölelerle ilgili hak iddia edince dava karışır. Dava çok taraflı bir kapışmaya döner. Bir tarafta kölelik yanlıları, bir tarafta kölelik karşıtları, bir tarafta köle tüccarları, bir tarafta köle sahibi zenginler ve bir tarafta da zavallı Cinque ve kabilesi. Neyse ki Cinque bu süreçte yalnız olmayacaktır. Onun en büyük destekçileri, kölelik karşıtı Theodore (Morgan Freeman) ve Tappan (Stellan Starsgard) ile onların tuttuğu avukat Baldwin ve akıl hocası Adams (Anthony Hopkins) olacaktır.
Filmi bir kerede anlamanın imkanı yok. Bir kaç defa izlemek gerekiyor. Çünkü hikaye çok çetrefilli. Bu kadar karışık bir hikaye iki saate çok iyi sığdırılmış. Ama neden bilmem, reytingleri çok çok yüksek değil, hatta bence hakettiğinin çok altında.

Mutlaka izleyin, acıyın, acının.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: