10 Şubat 2013 Pazar

"İskoçya'nın Son Kralı" Kim???

Yıllar önce eşimle birlikte izlediğimiz bir film bizi çok etkilemişti. Ama değişik bir şekilde: filmin adını hiç hatırlamadık, başrol oyucusunun adını öğrenemedik. Tek hatırladığımız "Idı Amin" ve "Idi Amin'inin Doktoru" şeklinde hafızamızda yer eden iki çatlak adamdı.

O malum filme bir bakalım. 2006 yapımı "İskoçya'nın Son Kralı" (The Last King Of Scotland) gerçek bir yaşam öyküsüdür. Idi Amin (Forest Whitaker) 70'li yıllarda Uganda'nın yeni cumhurbaşkanı olmuştur. Eski başkandan illallah eden halk, Idi Amin'i coşkuyla karşılamıştır. Zira Idi Amin halktan biridir ve vaatleri göz doldurmaktadır. Nicholas (James McAvoy) ise tıp fakültesinden yeni mezun olmuş bir doktordur. Ancak doktorluk yapmak istediği ülke, memleketi olan İskoçya değil, dünya haritasından seçeceği rastgele bir ülkedir. Nicholas küreyi çevirir ve parmağını küreye koyar. İşte yaşayacağı ve çalışacağı yer oradısır: Uganda. Nicholas pılını pırtısını toplayıp Uganda'ya taşınır. Uganda'daki yoksulluğa rağmen çok mutludur. Hele bir de Idi Amin'le tanışıp kendini ona sevdirince bir anda Başkanın Doktoru oluverir. Hayat Nicholas'a güzeldir. Ne zaman ki Nicholas, Idi Amin'in karısıyla yasak bir ilişki yaşamaya başlar, işte işlerin karıştığı nokta tam burası olur. Çünkü zaman içerisinde Idi Amin de Nicholas da dürüstlüklerini yitirmişler ve zalimleşmişlerdir.

Film gerçekten çok güzel. Gerilim filmi değil ama geriyor. Politika ve politikacı ağzıyla ilgili çok ilginç göndermeler de var. Zaten yazarları da, yönetmeni de, yapımcıları da sayısız muhteşem filme imza atmış kişiler. Mutlaka izleyin derim.

Hayata İyi Seyirler...   

Hiç yorum yok: