18 Şubat 2013 Pazartesi

"Zincirsiz" Bir Tarantino Klasiği Olabilmiş Mi???

Tarantino nasıl bir adamdır bilmiyorum. Onun çektiği filmleri bir başkası çekse hayatta izlemeyiz, ama o çekince şaheser oluyor:)

Size bir Tarantino filmi izletseler, "Bu filmin yönetmeni kim olabilir?" deseler, muhakkak doğru tahmin edersiniz. Çünkü onun filmlerinin bir sürü ortak özelliği vardır. Gelin önce bunlara değinelim, sonra da filme geçelim.

1) Tarantino filmlerinin en tipik özelliği, filmlerin çok kanlı olmasıdır. İyilerle kötüler silahlarını bir çekerler, sonra kan gövdeyi götürür, vahşet paçalardan akar.
2) Tarantino, küresel yada toplumsal olaylara kulak tıkamaz. Bilakis, filmlerindeki temel konular ırkçılık gibi, soykırım gibi, kadına şiddet gibi ciddi konulardır.
3) Tarantino filmlerinde kötüler cezasız kalmaz. Üstelik cezalarını çok vahşice çekerler, hatta hepsi de hunharca geberirler. Fakat maalesef zaman zaman iyiler de bu vahşetten nasiplerini alırlar. Yani onlar da ölürler.
4) Tarantino filmlerinde bol bol konuşma vardır. Diyaloglar uzadıkça uzar. Ama filmi ileri sarmazsınız, çünkü Tarantino o diyaloglarda da dehasını konuşturmuştur. Üstelik diyaloglar çok espirilidir. Espiri olsun diye yapılmamışlardır ama hepsi komiktir. Hatta en komik filmlerden daha komiktir.
5) Tarantino filmlerinde herkesin bir hikayesi vardır. Doğal olarak bol bol flashback'lere yer verilir. Onları izlediğinizde, karaktere hak verirsiniz.
6) Tarantino, filmlerinde mutlaka kendine de küçük bir rol verir.

Benim aklıma gelenler bunlar. İlave etmek istediğiniz bir şeyler varsa, lütfen yorum yazın.

Gelelim 2012 yapımı "Zincirsiz" (Django Unchained) adlı filme. King, eski bir diş hekimi, yeni bir ödül avcısıdır. Sağda solda yakaladığı "aranıyor" ilanlı adamları öldürür, cesetleri polise teslim eder ve ödülünü alır. Bir gece yolculuğu esnasında karşılaştığı köle tüccarının kölelerinden birine "aranıyor" ilanlı üç adamı sorar. Django isimli köle, o adamları tanıdığını söyleyince King, Django'yu satın alır. Django, artık King'indir. King ilk iş olarak Django'yu azat eder. Sonra da ona bir palto ve bir at temin eder. Siyahların ata binmesinin suç olduğu bir dönemde King ve Django artık ödül avlarına birlikte çıkacak olan iki ortaktır. Bu sürede ise en önemli amaçları Django'nun köle pazarında satılmış olan karısını bulmak olacaktır.

Film, tam bir Tarantino klasiği. Ne bir eksik, ne bir fazla. Mutlaka izleyin derim. King'i canlandıran Christoph Waltz'a ve Django'yu canlandıran Jamie Foxx'a bayılacağınıza eminim. Samuel L. ve Leonardo di Caprio'nun da filmde rol aldıklarını belirtmek isterim.  

Hayata İyi Seyirler... 

Hiç yorum yok: