9 Nisan 2013 Salı

"Onurlu Bir Adam" Neden Gurur Yapıyor???

Hollywood'da senaryo sıkıntısı mı çekiliyordur nedir? Neredeyse her başarı öyküsü için bir film çekiliyor. Bunların bir kısmı ilgi çekici olmakla birlikte bir kısmı da türlü türlü meselelerin sanat yoluyla gündeme getirilmesi amacıyla yapılıyor. Hadi gelin bunlardan bir tanesini birlikte inceleyelim.

2000 yapımı "Onurlu Bir Adam" (Men Of Honor) adlı film, gerçek bir hikayeden alınmıştır. Hikayeye göre dönemin Amerikan Başkanı Lincoln, kölelik yasasını kaldırmış ve siyahileri Amerikan Vatandaşı ilan etmiştir. Yaşadığı yerde hiç insan yerinde konmayan genç siyahi çocuk Carl (Cuba Gooding Jr.), bu yasadan yararlanarak donanmaya katılır. Ancak henüz yasayayı benimseyememiş olan ırkçı Amerikalılar, Carl'ın durumunu kabul etmek istemezler ve maalesef Carl, donanmada da insan yerine konmaz. Bu aşağılanmayı gururuna yediremeyen Carl, müthiş hırs yapar. En büyük amacı başdalgıçlığa yükselmek olur. En büyük
 destekçisi ise Başdalgıç Billy Sunday (Robert De Niro) ve karısı Jo olacaktır. 

Filmin yönetmeni George Tillman Jr. Elbette ki bir siyahi. Filmde politik ve bedensel engellerin aşılmasıyla ilgili ibretlik öykü anlatılıyor. İnatçılığın değil ama hırsın, bir insanı nerelere taşıyabileceği çok güzel işleniyor. Eğer dalgıçlıkla, yüzmeyle, askeriyeyle, sakatlıkla ve ırkçılıkla, yada bunlardan en az ikisiyle ilgileniyorsanız, mutlaka izleyin derim.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: