14 Haziran 2013 Cuma

"Onüç" Bir Ergenlik Çağı Filmi...

10 yıllık öğretmenim ve 10 yıldır ergenlerin arasındayım. Okula geldiklerinde cici çocuk gibi gezen ergenlerin bir kaç ay içinde nasıl bir hızla bozulduklarına her yıl onlarca kez şahit oluyorum. Ergenlerdeki bu yozlaşmayı yaşanmış olayla anlatan ve konuyu etraflı bir şekilde inceleyen bir çekilmişti 2003'te. Size bu filmden bahsetmek isterim.

"Onüç" (Thirteen) : Tracey, henüz 13 yaşındadır. Anne ve babası uzun zaman önce ayrılmıştır. Babası çocuklarıyla pek ilgilenen biri değildir. Ancak kuaförlük yaparak çocuklarına bakmaya çalışan annesi sevgi dolu ve anlayışlı bir kadındır. Tracey'nin yatağının üstü hala peluş oyuncaklarla doludur ve kendisi gibi şirin olan bir kaç arkadaşıyla mutlu dostluklar kurmuştur. 7. sınıf öğrencisi olan Tracey derslerinde de son derece başarılıdır. Ancak o günlerde Tracey'nin okulda canını sıkan bazı gelişmeler olmuştur. Okulun havalı kızları Tracey'e sözlü tacizde bulunup, onun saçlarıyla, çoraplarıyla ve dış görünüşüyle dalga geçmeye başlamışlardır. Buna daha fazla katlanmak istemeyen Tracey derhal yatağındaki oyuncakları ve dolabındaki çorapları çöpe atar, gardırobunu daracık ve açık saçık kıyafetlerle doldurur. Böylece okulun en havalı kızlarından Evie'nin dikkatini çekmeyi başarır. Tracey'nin Evie ile tanışması ve yakınlaşması onun o korkunç düşüş hikayesinin başlangıcı olacaktır.

Film, ergenlik çağındaki gençlerin paraya, uyuşturucuya, cinselliğe, dış görünüşe, arkadaşlara, aileye, öğretmenlere, ödevlere, yalanlara, sistemlere ve düzene ne gözle baktıklarını epeyce iyi anlatan bir film. Masum çocukların bir anda nasıl birer canavara döndüklerini anlatan güzel bir film. Üstelik Tracey'yi canlandıran Evan Rachel Wood'a Oscar adaylığı da getirmiş. Filmin yönetmeni ise "Kız ve Kurt" ile "Twilight"ın da yönetmeni olan Catherine Hardwickie. (Zaten filmin imdb puanı da bu iki film kadar.)

Muhteşem bir film değil ama o yaşta çocuğunuz varsa, görmenizde yarar var. (Tabi +18 olduğundan yalnız izlemeniz gerekecek.)

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: