2 Temmuz 2013 Salı

"Şrek Serisi" Bir Animasyon Klasiği...

Bazen çok iyi bildiğinizi zannettiğiniz şeyler aklınıza bile gelmez ya. Ben de şunu farket yatim. Çocuklarıma Şrek'leri hiç izletmemişim. Hem de hiç. Üstelik son bölümü kendim de izlememişim. E tabi bunu fark edince de hemen oturdum bilgisayarın başına.


Gelin şu 4 bölümlük Şrek (Shrek) serisine bir bakalım. Ancak 4 filmi bir arada yazacağım için spoiler vermek durumunda kalıyorum. O yüzden dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum.

ŞREK 1 (2001) 

Şrek, bataklığında yalnız başına yaşayan bir devdir. Kimsenin kendine bulaşmasına izin vermeden huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürmektedir. Ancak bir gün onun bataklığına sığınan geveze bir eşek ve ertesi gün kralın zulmünden kaçıp aynı bataklığa sığınan masal kahramanları yüzünden Şrek'in monoton hayatı alt üst olur. Şrek derhal Kral'a gider ve masal kahramanlarını geri çağırmasını ister. Ancak Kral bir şart öne sürer. Kralın şartı, Prenses Fiona'yı hapsedildiği kuleden gidip kurtarmasıdır. Şrek sırf bataklığını geri almak için anlaşmayı kabul eder ve Eşek'i de yanına alıp yola çıkar.




ŞREK 2 (2004)




















Şrek ve Prenses Fiona evlenirler muhteşem bir balayı geçirirler. Balayı dönüşü Prenses Fiona'nın anne ve babasından bir davet alırlar. Kral ve Kraliçe, kızları Fiona ve onun eşiyle tanışmak için bir kraliyet balosu düzenleyeceklerdir. Şrek bu fikirden hiç ama hiç hoşlanmaz ama çaresiz daveti kabul eder. Şrek ve Fiona için görkemli bir karşılama töreni hazırlanmıştır. Herkes yeni prens ve prensesle tanışacağı için çok sevinçlidir. Ancak bu sevinç, Şrek ve Fiona'nın arabadan inmesiyle son bulur. Hatta kral ve kraliçeninki bile...




ŞREK 3 (SHREK THE THIRD, 2007)
Fiona'nın yaşlı babası ölüm döşeğindedir ve ölmeden önce vasiyetini bildirir. Vasiyete göre kraliyetin gizli saklı bir köyde gizlice büyütülmüş bir varisi vardır ve onun bulunup getirilmesi gerekmektedir. Şrek bu vasiyeti derhal yerine getirmek için kolları sıvar. Zira o varisi bulup getirmezse kendisi kral olmak zorunda kalacaktır. Bu yüzden en sadık dostları Eşek ve Çizmeli Kedi'yi de yanına alır ve prensi bulma operasyonunu başlatır.




ŞREK: SONSUZA DEK MUTLU (SHREK: FOREVER AFTER, 2010)
Artık saraya yerleşmiş olan Şrek adeta evcilleşmiştir. Temizlik, kurallar, davetler ve şatafatlı kıyafetler Şrek'i adeta nefes alamaz duruma getirmiştir. Bir çıkış yolu arayan Şrek'in karşısına sürpriz bir isim çıkar: Rumpelstiltskin. Rumpel, Şrek'e bir anlaşma teklif eder. Anlaşmaya göre Rumpel Şrek'in tekrar bir dev gibi yaşamasına imkan sağlayacak paralel bir zamana gönderecektir. Şrek bu anlaşmayı küçük bir tereddütten sonra kabul eder. Ancak Şrek, şeytanla el sıkıştığının farkında değildir.



Filmler kısaca böyle. En iyisinin ilki olduğunu ve son filme doğru reytinglerinin git gide düştüğünü söylemek gerekse de hepsi de izlemeye değer. Orijinal seslendirmede çok ünlü oyuncular var. Eddie Murphy gibi, Antonio Banderas gibi. Ama bizim dublajlar da çok güzel. Hatta eminim orijinallerinden daha iyi olmuştur.

Kısacası filmler güzel. İzleyin, eğlenin.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: