28 Temmuz 2013 Pazar

"Yurttaş Kane" Neden Tüm Zamanların En İyi Filmlerinden???

Yarışmalarda ya da bulmacalarda çıkar, bilirsiniz; "Tüm zamanların en iyi filmlerinden" diye. Babamın da iki renkli yayın döneminde gözleri dolarak izlediğini bildiğim meşhur bir filmi hususi oturduk izledik eşimle birlikte. 60 senelik filmi niye izlemiş olalım ki. Niyesi şu? Meraktan. Merakımızı sebebine birazdan bakacağız, önce özetler:))

1941 yapımı "Yurttaş Kane" (Citizen Kane) 'in hikayesi şöyle. Dünyanın en zengin gazetecilerinden Charlie Kane, ölüm döşeğindedir. Kane'in, son nefesinde ağzından şu kelimeler dökülür: "Tomurcuk gül". Acaba yaşlı milyoner Charlie Kane bu sözlerle ne demek istemiştir? Bir grup araştırmacı bu konunun peşine düşer ve Kane'in ta çocukluğuna uzanan bir araştırma başlatırlar. Kane'in ailesi, evlatlık verildiği ailesi, okul arkadaşları, yakın arkadaşları, gazetecilikten tanıdığı çevresi, karısı, metresi, politik çevresi, eşi dostu konu komşusu, kısacası onu tanıyan herkese bu soru sorulur: "Tomurcuk gül nedir?" Neticede bir cevap bulunur. Peki bu cevap nedir ve yapılan onca araştırma sonucunda acaba tatmin edici bir cevap bulunabilecek midir???

Film yaşanmış bir hikayeden yola çıkılarak çekilmiş. Hatta gerçek kahramanın kendisi bu filmin yayınlanmaması için çok mücadele etmiş ancak başarılı olamamış. Yine de bu çabalar filmin yönetmeni Orson Welles'e epeyce para kaybettirmiş.

Gelelim 60 küsür yıllık filmi neden izlediğimizle ilgili merak konusuna. Duyduğumuz kadarıyla bu film sinema tarihinde çığır açan çekim tekniklerine sahip gelmiş geçmiş en iyi bir filmlerdenmiş. Sebebi ise şuymuş: Film, değişik açılardan çekilmiş ve yumuşak geçişlerle montajlanmış ilk film olması özelliğine sahipmiş. Filmin senaryosunda flashbacklerin olması ve sondan başa ilerleyen bir film olması da filme ayrıca bir yenilikmiş.

Ben filmi çok beğendim. Gidin 60 küsür filmi izleyin demeyeceğim zira diyaloglardan kaynaklanan bolca bayık sahnesi var. Ama inşallah birileri akıl eder de bu film yeniden çekilir. Böylece yeni nesiller de bu ibretlik öyküyü izleme şansı elde eder.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: