22 Ekim 2013 Salı

Michael Collins: IRA'nın Kurucusunun Gerçek Hikayesi...

Bir oyuncunun yeteneklerini sergileyebileceği en kritik filmler genellikle biyografiler oluyor. Liam Neeson'ın da oyunculuğunu konuşturma fırsatı bulduğu bir film var. Tam olarak biyografi olmasa da gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlama. Peki bu büyük rol ne mi? IRA'nın kurucusu Michael Collins rolü.

Gelin önce filme bir bakalım. 2005 yapımı “Michael Collins” (Nedense “Özgürlüğün Bedeli” diye çevirmişler?!) trajik bir hikayeyi anlatıyor. Hikayeye göre İrlanda, 700 yıldır İngiliz Krallığı tarafından sömürülmektedir. Ancak I. Dünya Savaşı sonrası tüm dünyayı saran milliyetçilik akımı nihayet İrlandalıları da sarmış ve İrlandalılar İrlanda Cumhuriyetini kurmaya karar vermişlerdir. İngiltere'ninse İrlanda'ya cumhuriyet hakkı vermeye hiç niyeti yoktur. Bu yüzden İrlandalı kanaat önderleri gizlice örgütlenip büyük bir darbe planlamaya karar verirler. Örgütün kurmayları arasında ise işin istihbarat ve askeriye kanadını yürüten Michael Collins adında bir genç vardır. Collins heyecanlı ve tutkulu bir gençtir. Yetenekleri ve zekasıyla da büyük şefin dikkatini çekmiştir. Bu sebeple büyük şef, çıkacağı uzun soluklu seyahati süresince direnişin yönetimini Collins'e bırakmaya karar verir. İşte bu olay, İRA'nın kuruluşunun ve Collins'in yükselişinin başlangıcı olacaktır.
 
Filmde Michael Collins'i elbette ki Liam Neeson oynuyor. Beyefendi bu güçlü rolün altından kalkmayı çok iyi başarmış. Filmde Liam Neeson'a bir kaç tane de tanıdık isim eşlik ediyor. Mesela en iyi arkadaş rolünde Aidan Queen ve esas kız rolünde de Julia Roberts yer alıyorlar. 
 
Filmi konusu enteresan. Ama maalesef bazı sıkıntıları var. Mesela takibi çok zor. Sıralı hikayeler aşırı hızlı ilerliyor ve chapterlar yeterince iyi işlenmemiş. Ama siyasi alt yapınız güçlüyse sıkıntı yok.
 
İzleyin. Yada izlemeyin. Ne bileyim işte, siz bilirsiniz.
 
Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: