30 Kasım 2013 Cumartesi

"Sinemanın Hikayesi" Paranın Faizi Tadında Bir Belgesel Serisi...

Eski öğrencilerimden biri (şimdi dost olduk artık tabi) bir belgesel önerdi geçenlerde. Kendisiyle beğenilerimiz uyuştuğundan dolayı izleyip izlememekte tereddüt etmedim. Gelin size bu belgesel serisinden ve içeriğinden bahsedeyim.

2011 yapımı "Sinemanın Hikayesi" (The Story of Film: An Oddysey). Tahmin edeceğiniz gibi seride sinemanın ilk gününden günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılıyor. Aklımıza hiç gelmeyecek sembollerin filmlerde nasıl ve nerelere yerleştirildiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca kamera hilelerine, ışık oyunlarına, çekim açılarına, hızlı çekim ve yavaş çekime, yakın çekim ve uzak çekime, soundtracklere, filmlere sıkıştırılan reklamlara........  Ve bunların her birinin ilk hangi filmlerde ortaya çıktığına değiniliyor. Bunun yanında bazı yapımcı yönetmenlerle de röportaj yapılıyor.

Serinin reytingleri çok yüksek. Zaten tüm dünya sinemaları -hatta ekseriyetle sanat filmleri - incelenerek ve oldukça titiz bir çalışmayla ortaya konmuş bir belgesel.

Yalnız belgeselin bir kusuru var. Belgeseli seslendiren adamın çok ilginç bir tonlaması var ve konunun anlaşılmasını çok zorlaştırıyor. O yüzden belgeseli mutlaka Türkçe dublaj seyredin.

Ama mutlaka seyredin. Filmlerde bize artık çok sıradan gelen pek çok olay ve olgunun ortaya çıkış hikayeleriyle ve bunların mucitleriyle tanışın. 

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: