26 Aralık 2013 Perşembe

"X-Men" Serisine Kuş Bakışı...

X-Men'lerle üniversite yıllarımda tanıştım. 2000'lerin başlarında yani. O güne kadar çizgi romanları falan hiç ilgimi çekmemişti nedense. Tanışınca da bir tanıştım, pir tanıştım tabi. Tahmin edeceğiniz gibi zaman içerisinde X-Men filmlerinin ardı arkası kesilmedi ve benim doğal olarak benim X-Men'lere olan ilgimde hiç bir eksilme olmadı tabii. Gelin sizle bugün o muhteşem mutantların gel gitli yaşamlarına ve var olma çabalarına şahitlik edelim.

X-Men (2000)

Serinin ilk filmi "X-Men" 2000'de çekildi. Hikayeye göre mutant Profesör Xavier, mutant çocukların güvenliği ve eğitimi için açtığı okulda ekibiyle birlikte eğitim veriyordu. Okula yeni gelen kız öğrenci Rogue ise bir sebeple okuldan kaçmıştı. Onu bulma işi ise Wolverine'e düşmüştü. Ancak ne yazık ki Rogue'u Wolverine'den önce kötü kalpli Magneto bulmuş ve Rogue'u hain planlarına ortak etmişti. Tabi bu olaylar olurken Wolverine'in gizemli hikayesinin bir kısmına tanıklık da etmiştik, o ayrı konu.



 X-Men United (2003) 
Serinin ikinci filminde ise mutantlar siyasetin ve askeriyenin hedefindelerdi. Zira siyasiler eski bir albay olan William Stryker'ı işe koşmuşlardı. Stryker'ın görevi, dünya üzerindeki tüm mutantları tek tek tespit edip yok etmekti. İşte bu sebeple Profesör Xavier ve Magneto, güçlerini birleştirmek zorunda kalmışlardı. Yine tüm bunlar olurken Wolverine'in hikayesinin bir kısmına daha tanıklık etmiştik.




X-Men: Son Direniş (X-Men: The Last Stand) (2006)

Serinin üçüncü filmiinde ise mutantlar yine ciddi bir tehditle karşı karşıya kalmışlardı. Peki mesele neydi? Mesele bu kez bilimdi. Bilim adamları mutantları "tedavi edecek" yani insana dönüştürecek bir aşı keşfetmişlerdi. Ancak bu tedavi mutantları farklı bir şekilde ikiye ayırmıştı: Tedaviyi isteyenler ve istemeyenler şeklinde. Zira insana dönüşmek kimi mutantlar için normalleşmek anlamına gelirken, kimileri için sıradanlaşmak anlamına geliyordu. Bu filmde Wolverine'le ilgili özel bir şey yoktu çünküüüüüüüüüüüü...




X-Men Origins: Wolverine (X-Men Başlangıç: Wolverine) (2009)

Çünküüüüüüüüüüüü seerinin dördüncü filminde komple Wolverine'in hikayesini anlatıyordu. Hem de taaaaa çocukluğundan itibaren. (Zaten X-Men çizgi romanlarından kendi hikayesini sürdürebilen tek karakter de Wolverine'di.)




X-Men Origins: First Class (X-Men Başlangıç: Birinci Sınıf)

Sonra serinin beşinci filmigeldi. Bu filmde ise bize bu işlerin ta en başta nasıl başladığı anlatıldı. Xavier'la Magneto'nun aslında eskiden nasıl dost oldukları, mutant okulunun nasıl kurulduğu, mutantların kendilerini ilk kez nasıl ifşa ettikleri ve hatta Xavier'ın nasıl sakat kaldığı...





Wolverine (2013)

Seyirci Wolverine'in hikayesine doyamadığından olsa gerek, en son "Wolverine" adı altında bir film daha çekildi. Fakat bu filmin diğer X-Men'lerle bir alakası yoktu. Sadece bizim delimsek kahramanın umulmadık bir düşmana karşı verdiği mücadele anlatıldı. Filmde bol bol samuray ve Wolverine savaşı izledik.



Şu ana kadar olanları (benim gibi X-Men hayranıysanız) üç beş kere izlemişsinizdir zaten. Kimini az beğenmişsinizdir, kimini çok beğenmişsinizdir. Ama hepsini beğenmişsinizdir. (Ben öyleyim çünkü:))) )





X-Men: Days Of Future Past (2014)

2014 yılında ise serinin yeni halkası  gösterime girecek. Bildiğimiz kadarıyla bu hikayede Wolverine, bir işi halletmek için geçmişe gönderilecek. Tabi günümüzden geçmişe değil. Gelecekten geçmişe. Karışık bir şey yani. Bakalım izleyince görürüz.

Açıkçası bu film için (neden bilmem) önceki filmler kadar iyi olmayacakmış gibi bir his var içimde. Ama yine de dört gözle bekleyeceğimi söyleyebilirim. Bakalım hayırlısı.

Şimdiye kadar X-Men serisiyle tanışmadıysanız mutlaka tanışın. Şiddetle tavsiye ediyorum. Ama bilim kurgu sevmiyorsanız hiç bulaşmayın; zira o durumda aynı dilden konuşmamızın imkanı yok.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: