30 Aralık 2014 Salı

"Amerikan Rapsodi" Komünizm Etkisi Altında Macaristan...

Sinema kanallarının birinde denk gelen bir film vardı. İsmini çok iyi bildiğim bir filmdi ama içeriğini hiç bilmediğim bir filmdi. “American Rapsody”... Hatta sorsanız “şarkı ismidir herhalde” bile diyebilirdim. Ama öyle değilmiş. Güzel filmmiş. Hadi bakalım...

Özet
2001 yapımı “Amerikan Rapsodi” (American Rhapsody) dram türünde biyografik bir film. Hikayeye göre komünist Sovyet devletin baskısı, demir perde ülkelerini tamamen kontrol altına almıştır. Bu ülkelerden biri de Macaristan'dır. Ve baskı altına ailelerden biri de Bay Peter ailesidir. Yazar Peter, karısı ve iki kızıyla birlikte yasa dışı yollarla ülkeden kaçmak ve Amerika'ya sığınmak istemektedir. Ancak Peter ve ailesi, kaçakçılarla yapılan anlaşma gereği kundaktaki kız bebeklerini geride bırakmak zorunda kalırlar çünkü bebekler gürültü yaparlar. Bay Peter, Bayan Peter ve 6 yaşındaki kızları, umut yolculuğunu başarıyla tamamlar ve Amerika'ya ulaşırlar. Geride kalan bebek ise gizlice köylü bir aileye verilir ve yaklaşık 6 yıl onların yanında büyür. İşte bu uzun süreli ayrılık sebebiyle köprünün altından çok sular akmış olacaktır.

Künye
Filmde benim tanıdığım tek kişiler Scarlett Johansson Nasstasja Kinski. 

Yorum
Film o dönemin şartlarına göre iyi bir film. Koskoca bir ömrü bir filme sığdırmak kolay değil tabi. Hikaye desen zaten çok acıklı.
Ama ben bu tür bir hikayeyi "Güneş İmparatorluğu" adlı filmde de izlemiştim ve o çok daha başarılıydı. Ve orada ibret alınacak daha çok şey vardı. (Hani şu Christian Bale'in daha çocukken oynadığı ve parladığı film.)
Yine de filme kötü diyemem tabi. Yaşanmış bir hikaye sonuçta. Eminim hikayenin orijinali çok daha dramatiktir.
İzleyin isterseniz. Siz bilirsiniz.


Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: