11 Kasım 2015 Çarşamba

"Ex Machina" Yine bir Yapay Zeka Filmi...

Şu, yapay zeka filmleri bitmedi; bitmeyecek... Her sene en az bir iki tane çıkıyor. Meraktan hepsini de izliyoruz. Başımıza ne geleceğini anlamaya çalışıyoruz. Her seferinde de korkuyoruz;işte o kötü oluyor. :)))

Bu türlerden bir tanesini daha izledik. Size filmi anlatayım.

Özet
2015 yapımı "Ex Machina" adlı film bilim kurgu ve gerilim türünde. Hikayeye göre Caleb, genç bir yazılımcıdır. Caleb, çalıştığı şirketin düzenlediği bir yarışmaya katılır ve birinci olur. Ödülü ise şirket sahibi Nathan tarafından bir hafta ağırlanmak ve bir deneye dahil olmaktır. Caleb tasını tarağını toplar ve Nathan'ın malikanesine gider. Patron, vakit kaybetmeden konuya girer. Mesele basittir. Patron bir tür yapay zeka icat etmiştir ancak zekanın çalışma seviyesinden emin olamamıştır. Caleb'ın görevi ise sistemin açığı var mı yok mu diye sorgulamak olacaktır. Bunu yapmanın tek yolu ise dişi robot görünümlü yapay zeka "Havva" ile sohbet etmekten geçmek olacaktır..

Künye
Filmde topu topu 3-5 kişi oynuyor. Bunlardan Caleb'ı daha önce de çok iyi filmlerden tanıdığımız Domhnall Gleeson oynuyor. Nathan'ı ise Oscar Isaac canlandırıyor. Dişi robot Havva ise Alicia Vikander'de hayat buluyor.

Filmin senaristi ve yönetmeni ise bilim kurgu dahisi Alex Garland. Kendisi aynı zamanda "Yargıç Dredd" ve "Gün Işığı" filmlerinin de yönetmeni.

Yorum
Ben filmi çok beğendim. Hele sonu, bitirdi beni. Ha biraz ağır aksak ve soğuk gidiyor. Ama birbirine tamamen yabancı üç karakterin -bir patron, bir çalışan, bir robot- aynı evde bir hafta geçirdiğini var sayarsak normal tabi. 
Bir de filmin sonundan daha çok tat almak istiyorsanız eğer; film boyunca verilen gizli mesajları toplayın. O zaman daha bir keyifli oluyor.

Eğer daha önce "Her" (Aşk) gibi, Automata gibi filmleri beğendiyseniz; bunu da beğenirsiniz.

Hayata İyi Seyirler...


Hiç yorum yok: