8 Kasım 2015 Pazar

"Exodus: Tanrılar ve Krallar" Sözde Musa'nın Hikayesi...

Peygamberlerle ilgili filmler öyle zannediyorum ki çok ilgi çekiyor. Tanrısal mucizelerin ekrana yansıtılması yapımcıları heyecanlandırıyor olabilir. Buraya kadar meseleyi anlıyorum. Peki neden gerçekleri değiştiriyorlar; işte onu anlamıyorum.

Önce değiştirilmiş gerçeklere bir bakalım. Sonra da gerçekleri ortaya çıkaralım.

Özet
2014 yapımı "Exodus: Gods and Kings" (Exodus: Tanrılar ve Krallar) adlı film fantastik bir tarih filmi. Hikayeye göre Exodus, antik Mısır'da firavunun sağ kolu olarak görev yapmakta olan bir generaldir. Firavunun oğlu Ramses'le birlikte büyümesi ve Ramses'in en iyi arkadaşı olması da Exodus'un itibarını iyice artırmıştır. Yaşlı firavun da Exodus'taki cevheri görmüş olacak ki ölüm döşeğindeki son arzusu kendi oğlu Ramses'in değil, Exodus'un başa geçmesini dilemek olmuştur. Buna bir de baş büyücünün kehaneti eklenince (izleyince görebilirsiniz) işler sarpa sarmaya başlamıştır. İşte bundan sonra Mısır ikiye bölünmüştür. 1) Aslen bir İbrani köle olan Exodus'un başa geçmesini isteyen İbraniler. 2) Tanrı kral firavunun tanrılığına devam etmesini isteyen zenginler. İşte Musa-Firavun kıssası filmde bu şekilde başlıyor.

Künye
Filmde çok sayıda ünlü oyuncu görüyoruz. Bunlardan Exodus'u Christian Bale oynuyor. Ramses'i ise Joel Edgerton canlandırıyor.

Yorum
Film, tam bir Hollywood görsel şöleni. Filmdeki ihtişam muhteşem. Yüzüklerin Efendisiyle bile rahatlıkla kapışır. O kadar söylüyorum.

Ama o konu ne öyle arkadaş! 
*Kur'an'da en çok değinilen peygamber Musa iken ve Yahudilerin hikayesi saf 702 ayette anlatılırken (yani Kur'an'ın % 10'undan fazla) nasıl olur da olay bu kadar çarpıtılır? 
*Hz. Asiye'ye nasıl olur da öyle bir iftira atılır? 
*Musa'nın peygamber olmadan önce sırf kendinden değil diye Kıpti'yi öldürmesi ve pişmanlıktan perişan olması hiç mi kayda değer değildir?
*Denizin yarılması olayı nasıl böyle bir sahneyle gösterilir? 
*Denizin yarılması vakasından sonra Ramses nasıl olur da... (spoiler yok)? 
*Musa'nın asası meselesine hiç mi değinilmez? 
*Musa'nın büyücülerle kapışması ve büyücülerin müslüman olması nasıl olur da görmezden gelinir?  

Diğer taraftan bazı gerçeklere de değinilmemiş değil.
*Musa'nın saraya geliş hikayesi
*Mısır halkının türlü türlü doğal felaketlere uğraması
*Musa'nın bir aile kurması ve çoluk çocuğa karışması 
*Musa'nın İbranileri Kenan diyarına götürmesi gibi...

Peki filmi izleyelim mi? İzleyecekseniz, izleyin tabi. Ama sonra asıl gerçekleri mutlaka araştırın ve öğrenin. Hiç değilse kaybettiğiniz zamanı telafi etmiş olursunuz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: