18 Şubat 2016 Perşembe

"44. Çocuk" Sovyet Rusya'da Geçen Trajik Bir Hikaye...

Sabahın 7.30'unda savaş filmi izlenir mi? İzlenir! Nasıl izlenir? Çocuklar okula, adam işe gönderilir; “dur şu televizyonda ne varmış, bir bakayım?!” denir; sonra da “Aaaa yeni bir film başlıyormuş” diye eklenerek baştan sona izlenir. Peki sonra n'apılır? Sonra da yatılıp tekrar uyunur. Süper :)))

Özet
2015 yapımı “44. Çocuk” (Child 44) adlı film savaş döneminde yaşanan bir dramı konu alıyor. Gerçek olaylardan yola çıkılarak çekilmiş filmde Leo Demidov, Stalin dönemi Komünist Rusya'sında askeri istihbaratta görev yapan bir subaydır. İlkeli, çalışkan ve zeki bir adamdır. Karısı Raisa da bir devlet okulunda öğretmen olarak çalışkan bir kadındır. O da tıpkı  kocası gibi ilkeli, çalışkan ve zekidir. Ancak komünist devletin uçan kuştan nem kapan yapısı sebebiyle hemen herkese suçlu yada hain gözüyle bakıldığı için bu ikili de dahil her an herkes tetikte yaşamaktadır. Bir gün Demidov'a üsleri tarafından bir vazife verilir. Demidov, 9-10 yaşlarındaki bir çocuğun ölüm haberini ailesine bildirmekle görevlendirilir. İşin zor tarafı ise çocuk Demidov'un en iyi arkadaşının oğludur ve ölüm raporu fena halde çarpıtılmıştır.

Künye
Filmde Demidov'u yükselen yıldız Tom Hardy oynuyor.  (Bir gün önce beyefendiyi eş cinsel rolünde izlemiştim.) Kendisine Noomy Rapace ve Gary Oldman eşlik ediyorlar. Film bir roman uyarlaması. Roman da gerçek hikayelerden yola çıkılarak yazılmış. Ama gerçek hikaye değil. Sadece bir kurgu. Birbirinden bağımsız gerçek hikayeler birleştirilmiş. 

Yorum
Filmi eşimle birlikte tekrar tekrar izledik. O kadar güçlü bir filmdi ki size anlatamam. O dönemin gerginliği ve trajedisi çok güzel verilmiş.
Gerçi bazı sahneleri bir kerede anlamak zor. Çünkü bu bir roman ve roman uyarlamalarında bu hep olur. Ama filmin tek bir anında bile sıkılmadım.
Film aşk filmi değil ama filmdeki aşk kalbimi deldi. Film savaş filmi de değil ama yer yer kalbim sıkıştı. Büyülendim.
Mutlaka izleyin. Beğeneceğinize eminim.


Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: