11 Mayıs 2016 Çarşamba

Rocky 1-2-3-4-5-6-7... Yazmak için 30 yıl beklediğim yazı...


Rocky filmleri benim en favori film serimdir. Her bir bölümünü -kimbilir- kaçar kez izledim.

Ancak seriyle ilgili insanların aklına takılan bir kaç şey var. Seri aslında bir boks filmi serisi gibi gözükse de aslında çok derinlikli bir film. Rocky denen boksör en'leri yaşayan bir adam. Örneklendirelim:

O, EN BÜYÜK AŞIK!
Rocky'nin Adrian'a olan aşkı efsanedir. Çirkin ördek yavrusu Adrian'a aşık olmak, onunla evlenmek ve onu beyaz kuğuya çevirmek başka hiç bir filmde göremeyeceğiniz bir şeydir.



O, EN CÖMERT FAKİR!
Kenar mahallenin birinde bir göz evde yaşayan ve 40 dolara maça çıkan bir adamken bile su kaplumbağaları, köpekler falan besleyen koca yürekli bir adamdır.



O, EN MÜTEVAZİ ZENGİN!
Apollo'yla yaptığı maçtan sonra büyük bir servete ve ünvana kavuşan Rocky büyük bir malikanede yaşamaya başlar. Ancak bu zenginlik onu hiç mi hiç bozmaz



O, EN BÜYÜK KAYBEDEN!
Rocky bir dönem sağlık sorunları sebebiyle maçlara çıkamaz ve tüm varlığını kaybeder. Ama asla pes etmez ve bir şekilde para kazanmanın yolunu bulur. Antrenörlük yapar, “Rocky'nin özel eşyaları mezatı” yapar, restorancılık yapar, vb.














O, EN BÜYÜK BABA!
Biricik oğlu onunla gurur duymaktadır.



O, EN NEFRET EDİLEN BABA!
Rocky bir dönem para kazanma peşindeyken oğlunu ihmal eder. Ergenlik çağındaki çocuk dikkat çekmek için Rocky'ye epeyce dert açar. Çocuk yetişkinliğe adım attığında ise babasıyla ilişkisi oldukça zayıftır. Onu herkes “Rock'nin oğlu” olarak tanır ve bu durum onun için kabus gibidir.




O, EN CAN DOST!
Rocky'nin en büyük dostu Apollo'dur. 2. ve 3. filmde Apollo Rocky'e dostluk eder. 4. ve 7. filmde dostluk etme sırası Rocky'ye geçer.


O, EN CENTİLMEN BOKSÖR!
Maçlarında asla kural çiğnemez. Rakibe çirkeflik etmez. Tahrik edici sözler söylemez. Hakemlerle de, rakiplerle de iyi geçinir.


O, EN ÇALIŞKAN ÖĞRENCİ!
Seri boyunca bir kaç antrenörle çalışır ve hepsinin de sözünü dinler. En uçuk antrenmanlara bile sabırla katlanır. Ara sıra mızmızlık yapsa da asla saygısızlık yapmaz.


O, EN İYİ ÖĞRETMEN!
İlk filmden son filme kadar birilerine hocalık yapar. Bu bazen bir komşu kızına nasihat etme, bazen genç boksörlere antrenörlük yapmak şeklindedir. Ve Rocky hepsinde de başarıya ulaşır.


O, EN ESPRİLİ SPORCU
Rocky kimsenin kalbini kırmaz. Kırsa da özür diler, alttan alır. Tatlıya bağlar. Kırılırsa da şakaya vurup geçer.


O, EN BARIŞÇIL BARIŞ ELÇİSİ
Rocky, toplumsal ve küresel meselelere karşı son derece duyarlıdır. Hayır kurumları için ringe çıkıp bir kamyon dayak yediği de olur; Rusya-Amerika soğuk savaşına çözüm de bulur :)


Bana katılırsınız; katılmazsınız bilmiyorum. Ama durum bu. Kimse Rocky serisine bu gözle bakmaz. Ama aslında Rock serisi muhteşem bir seridir.

Yani seriyi mutlaka izleyin. İzlediyseniz bir daha izleyin. Ama bu gözle izleyin.

Hayata İyi Seyirler...

P.S. Kimse bilmez ama serinin senaristi ve yönetmeni Sylvester Stallone'nun ta kendisidir. Seri bölümleri pek çok Oscar ödülü de kazanmıştır.

Hiç yorum yok: