10 Ekim 2012 Çarşamba

"Çarpışma" "Şeritleri Değiştirmek"le Aynı Şey mi???

Bundan bir kaç yıl önce eşimle bir iddiaya girmiştik: Değiştiremeyeceğimiz şeyler için şikayet edinen taraf, 10 TL ceza ödeyecekti. Sonuç ne mi oldu? Kısa sürede bir lap top alacak kadar para biriktirdik.

İşte bu film bana o iddiayı çağrıştırdı. Önce Samuel L. Jackson'ın canlandırdığı Doyle Gibson karakterini analiz edelim. Çocuklarının velayetini üzerine almaya çalışan, dengesiz ve alkolik bir babadan bahsediyoruz. Vasat bir geliri olan adamımız, bir sigortacı. Velayet duruşmasına yetişmeye çalışırken, yandaki adamın aniden direksiyon kırması sonucu arabalar birbiriyle çarpışıyor ve o talihsiz gün başlıyor.

Gelelim "aniden direksiyon kıran adam"a. Kendisi varlıklı bir ailenin damadı: Avukat Gavin Banek. Ben Affleck'in canlandırdığı karakter, 100 milyon dolarlar değerindeki bir şirketin çok önemli bir davası için mahkemeye evrak yetiştirmeye çalışan hırslı bir adam. Kendisi duruşmaya yetişebilmek için Mercedes'inin direksiyonunu aniden kırıyor ve başka bir araca çarpıyor. Ve bu olay, ukala avukatımız için de o kara günün başlangıcı oluyor.

2002 yapımı filmde güzel olan pek çok şey var. Bunların biri filmin adı. "Şeritleri Değiştirmek" anlamına gelen başlık aslında bu iki insanın hem hayatları boyunca, hem de o gün boyunca, nasıl ikide bir şerit değiştirdiklerini temsil ediyor. Bu iki koca adam hayat yolunda adeta makas atarak ilerliyor. (Gerçi nasıl oluyorsa filmin adı Türkçe'ye "Çarpışma" olarak çevrilmiş ama olsun, yapacak birşey yok.)

Filmin bir diğer güzel yanı (belki biraz kişisel olacak ama) iki adamın da ağzından çıkan birer cümle: Bunların biri, sabırların zorlandığı bir anda S. L. Jackson'ın ellerini gökyüzüne açarak ettiği dua: "Tanrım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenebilmem için güç ver." İkincisi de Ben Affleck'in huzur aramak için girdiği kilisede asabice yaptığı itiraf: "Tanrı bazen iki adamı bir kese kağıdına koyup kapıştırıyor."

Reytingleri pek yüksek olmayan bu film, bu iki cümlesi ve ismindeki büyü sayesinde, bende iz bıraktı. Film güzel. İzleyin, bir şey kaybetmezsiniz, ama birşeyler kazanabilirsiniz.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: