2 Kasım 2012 Cuma

"Güneş İmparatorluğu" Bir "Güneş" Mi Doğurdu???

Bir film bir "yıldız" doğurur mu? Evet, doğurur. Ama çok az film bir "güneş" doğurur. Güneş İmparatorluğu, bir güneş doğurdu. "Güneş İmparatorluğu" (Empire of the Sun) Christian Bale'i doğurdu.

1987 yapımı filmde Christian Bale henüz 13 yaşındaydı ve iki buçuk saatten fazla süren roman uyarlamasının başrolünde oynuyordu. Üstelik filmde yardımcı erkek oyuncu olarak boy gösteren John Malkovich'i de gölgede bırakıyordu. Sonraki yıllarında da, hepsi birbirinden marjinal rollerde oynayarak büyüdükçe büyüdü, büyüdükçe büyüdü.
                                                                    
Tekrar "Güneş İmparatorluğu"na dönelim. Ömrünü savaş filmleri yapmaya adamış Steven Spielberg'in yönettiği filmde Christian Bale'in canlandırdığı Jim Graham'ın hikayesi, romanın yazarı olan J. G. Ballars'ın gerçek hikayesini anlatıyor. Jim (Jamie) Şangay'da zengin ve aristokrat bir İngiliz ailenin çocuğu olarak yaşarken, bir süredir başlayacağı beklenen 2. Dünya Savaşının patlak veriyor. Annesi ve babasıyla beraber bir gemiye binip oradan kaçacakken bir arbede çıkıyor ve Jim gemiye binemeyerek ailesini kaybediyor. Ve böylece geride kalan Jim'in yıllarca esir kamplarında geçecek olan hayat mücadelesi başlıyor.

Hani derler ya, "İntihar etmeden önce, bu filmi izleyin." diye. İşte bu film, o türden bir film. Filmi izleyin; nasıl "her koşulda" iyi bir insan olunuyormuş görün. Filmin temposu çok yüksek değil, ama sonunu merak etmemek de mümkün değil. İzleyin, süreci de görün, sonucu da...

Hayata İyi Seyirler... 

Hiç yorum yok: