4 Nisan 2013 Perşembe

"Masumiyet Yaşı" Kaçtır???

Soyluluk denen müessese oldum bittim ilgimi çekmiştir. Yanlış anlamayın zenginlik, sonradan görmelik, Aşk-ı Memnu ihtişamı, cemiyet hayatı falan değil bahsettiğim şey. "Dila Hanım"ı ölüme götüren sorumluluk duygusu bahsettiğim şey. Yada "Basil"in aslında Kont olan babasının evsiz barksız ölmesine sebep olan sorumluluk duygusu bahsettiğim şey. Belki de parayla satın alınabilecek herşeye sahip olan Bruce Wayne'in Gotham şehrine karşı duyduğu sorumluluk duygusu bahsettiğim şey. Bunun parayla pulla alakası yok, sorumluluk ve asaletle alakası var. İşte bu denli bir sorumluluk duygusuna sahip bir grup soylunun hayatlarına bir bakalım mı?

1993 yapımı "Masumiyet Yaşı" (Age of Innocence) adlı film 19. Yüzyılda New York'ta geçiyor. Hikayeye göre Archer (Daniel Day-Lewis) ve May (Winona Ryder) New York'un en soylu iki ailesine mensup iki gençtirler. Bu nişanlılık elit tabakanın onayını ve taktirini kazanmış başarılı bir ilişkidir. Ancak May'in sülalesi ciddi bir sorunla karşı karşıyadır. May'in kuzeni Ellen (Michelle Pfeiffer) alkolik ve zampara kocasından boşanmak istediğini söyleyerek baba evine geri dönmüştür. Ancak boşanma diye bir kavram tanımayan gelenekler, Ellen'ı ve sülalesini sıkıntıya sokmuştur. Sülalenin ileri gelenleri Ellen'ı bu boşanmadan vazgeçirmek için derhal harekete geçerler. Müstakbel damat Archer bir anda hem dışarıdan bir göz, hem de iyi bir avukat olarak en uygun tavsiyeci konumuna geliverir. Ancak başbaşa yapılan bu görüşmeler hiç umulmadık bir aşkın fitilini ateşleyecektir.

Film öylesine güçlü bir romandan uyarlanmış ki neredeyse her cümlesi bir atasözü yada bir veciz niteliğinde. Tam bir edebiyat şaheseri. Filmin yönetmeni ise "Shutter Island" ve "Good Fellas"ta da imzası bulunan Martin Scorsese. Zaten film pek çok dalda Oscar'a aday olup "En İyi Kostüm Oscarı"nı kucaklamış.

Zekice yazılmış diyaloglara, üst düzey oyunculuklara ve asilce yapılmış fedakarlıklara hasret kaldıysanız mutlaka izleyin derim.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: