22 Kasım 2012 Perşembe

"Gerçeğe Çağrı"ları Kıyaslayalım mı?

Sinema sektörü her 10 senede bir çağ atlıyor. '70'leri filmleri 60'lardan, 80'lerin filmleri 70'lerden, 90'ların filmleri 80'lerden daha farklı. Milenyum'un filmleri ise gerçeten bambaşka. Bu kıyaslamayı en rahat, reprodüksiyonlarda (yeniden çekilen filmlerde) görüyoruz. Gelin sizinle 1990 ve 2012 yapımı "Gerçeğe Çağrı" (Total Recall) filmlerine bir bakalım.

1990 yapımı "Gerçeğe Çağrı"filminde, Douglas Quaid adlı karakterin hikayesini çok güçlü bir kurguyla ve iyi bir senaryoda izlemiştik. Diğer taraftan bilim kurgu türündeki filmin bilimi az, kurgusu çoktu. Filmde komplike hikayeler ve uçuk uçuk karakterlere şahit olmuştuk (mutasyona uğramış tuhaf insanlar gibi). Filmin plastik makyözü her kimdiyse, gerçekten çok başarılıydı. Başka bir açıdan değerlendirmeye devam edersek, o zamanki görsel efektlerin şu anki gibi olası zaten mümkün değil. Yine de o dönem için çok emek sarfedilmiş ve o fantastik dünya için iyi para harcanmış olduğu her halinden belliydi. Filmin başrolünde ise  o dönemin efsane aksiyon ve bilim-kurgu oyuncusu Arnold Schwarzenegger ve Sharon Stone oynuyordu.

Gelelim 2012 yapımı "Gerçeğe Çağrı" filmine. Bu kez, kurgusu aynı olmakla beraber bambaşka bir senaryoyla izliyoruz Douglas Quaid'in hikayesini. Ama daha bol aksiyonlu. Hatta bol bol aksiyonlu bir filmde. Neredeyse beş dakikada bir silahların patladığı bir bilim kurgu filminde. Üstelik çağın hızına gerçekten çok uygun. Yani çok hızlı. Hele o fantastik dünyada bir kovalamaca sahneleri var, "Takip sahnesi dediğin böyle olur" dersiniz. Öylesine güzel. Ancak öyle fantastik tiplere pek yer verilmemiş. O mutant dünyasından sadece bir tip (terbiyem gereği nasıl bir tip olduğunu yazamıyorum, bilenler bilir). Görsel efektlerin güzelliğinin tarifi yok, o ayrı konu. Bu filmin başrol oyuncusu ise Colin Farrell ve Jessica Biel. 

Ben her iki filmi de severek izledim. Ama yeni nesil "Gerçeğe Çağrı" filminin, yeni nesil izleyicileri daha çok tatmin tatmin edeceğini düşünüyorum.

İzlediğinizde bana katılacağınızı düşünüyorum.

Hayata İyi Seyirler...

  

Hiç yorum yok: