21 Kasım 2012 Çarşamba

"Zafer" Kazanıldı Mı???

Tarih, pek çok olayı kaydeder. Ama sinema sektörü bunların sadece bazılarına değinir. İşte size değinilmeye değer bir konu. Amerikan ordusunun çağ atlamasına vesile olan bir olay: Siyahilerin askere alınması.

1989 yapımı “Zafer” (Glory) adlı filmden bahsediyorum. Filmde muvazzaf Yüzbaşı Gould Shaw'unn annesine hergün yazdığı mektupların derlenmesiyle biraraya getirilmiş gerçek bir hikaye anlatılıyor. Filmimiz şöyle: 20. yüzyılın başlarındaki Amerikan İç Savaşı esnasında Amerikan Başkanı Abraham Lincoln, tüm siyahi vatandaşların kölelikten azat edilmesi talimatını verir. Böylece ülkede eli silah tutabilen tüm erkekler orduya alınabilecektir. Bu sayede hem ülkedeki ayrımcılık yok olacak ve ülkenin bütünlüğü sağlanacak, hem de (ki en önemli sebeptir) ordudaki asker miktarı iki katına çıkacaktır. Siyahi vatandaşlar hızla orduya kaydedilir. Yüzbaşı Gould Shaw ise, ilk kurulan siyahi birliğin başına komutan olarak görevlendirilir. Yüzbaşı önce birliğini toplar, güzel bir konuşma yapar. Ancak ordudaki bazı subaylar, “zenci köleler” olarak gördükleri birlikleri henüz kabullenememişler, bu birliğe silah, ayakkabı ve üniforma teminetmemek için ayak diretirler. Yüzbaşı bile bazen askerlerine karşı olumsuz davranışlarda bulunmaktadır. Ancak Yüzbaşı, olayın sonlarına doğru önünde duran hazinenin değerini anlar ve düzenli bir ordu kurmayı başarır. Artık birlik, savaşa hazırdır.

Filmde Yüzbaşı rolünde Matthew Broderick'i izlerken, siyahi askerler arasında o zamanlar henüz gencecik bir oyuncu olan Denzel Washington'ı ve tecrübeli oyuncu Morgan Freeman'ı görüyoruz. Filmin yönetmeni ise daha sonra "Son Samuray" ve "Kuşatma" filmlerini de yönetmiş olan Edward Zwick.

Filmin daha en başında verilen bilgiye göre Yüzbaşı'nın mektupları halen Harward Üniversitesi Kütüphanesinde saklanıyor. Siyahileri ya da kölelerin yaşam biçimini pek tanımayan bizler için çok ilginç bir film. Ama geçmişi savaşlarla dolu olan bizler için ise çok sıradan bir film. Yine de izleyin. Ne de olsa filmin sonu sizi etkileyecek.

Hayata İyi Seyirler...

Hiç yorum yok: